IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия с нови обвинения срещу задържания противник на Путин Навални

Навални и неговите съюзници са обвинени в създаване на „организация с нестопанска цел, която нарушава идентичността и правата на гражданите"

19:46 | 11.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексей Навални. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Алексей Навални. Снимка: Bloomberg LP

Русия повдигна нови обвинения срещу задържания опозиционен лидер Алексей Навални, като използва закон, който се прилага най-вече за култовете, тъй като Кремъл предприема действия за смазване на инакомислието преди парламентарните избори следващия месец.

Навални и неговите съюзници са обвинени в създаване на „организация с нестопанска цел, която нарушава идентичността и правата на гражданите“, се казва в изявление на следствения комитет на Русия в сряда. Обвиненията предвиждат максимална присъда от три години затвор. 

Навални вече излежава присъда за лишаване от свобода две години и половина, след като бе осъден през февруари за нарушения на условна присъда на фона на най-тежките репресии на Кремъл срещу несъгласието с властта от години. Много независими медии бяха затворени или етикетирани като „чуждестранни агенти“, а много опозиционни активисти избягаха в чужбина, за да избегнат наказателни обвинения. Други двама съюзници на Навални, посочени в криминалното разследване, вече са извън страната.

Следственият комитет каза, че Навални и негови съюзници са използвали организацията му "Фонд за борба с корупцията", за да призовават руснаците да участват в непозволени протести през януари, които според властите са били незаконни.

През юни руски съд определи организацията на Навални и регионални активистки групи за "екстремистки", с което на практика тяхната дейност беше обявена за незаконна.

Следственият комитет заяви вчера, че е предприето ново наказателно разследване срещу двама близки съюзници на Навални за набиране на средства за неговата политическа мрежа.

Засилените репресии се случват в навечерието на парламентарните избори, които ще бъдат тест за подкрепата към президента Владимир Путин. Блокирана от регистрирането на кандидати, опозицията се опитва да подкопае управляващата партия с т. Нар. „Интелигентно гласуване“, което насърчава хората да гласуват за претендента, който най-вероятно ще контрира избора на Кремъл.

Организацията на Навални отхвърли в публикация в Telegram обвиненията като „глупави“. „Никой не накърнява идентичността и правата на гражданите толкова много, колкото самият Путин и неговите лакеи“, заяви групата му.

Разследване по новите обвинения започна за първи път през февруари, след като Навални беше задържан при завръщането си в Русия от Германия, докато се възстановяваше от атака с нервнопаралитичен агент, за която той и западните правителства обвиняват Кремъл. Русия отрича каквато и да е роля в отравянето му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
или нещо като твоя живот... само дето твоя целия е бил такъв! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
От тоя клоун вече никой не се интересува. Прелъстена и изоставена, или по-скоро - съдбата на използван кондом
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Какъв противник е това, бе? Може ли полската мишkа да е противник на мечката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още