Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Русия вече държи една четвърт от световните резерви в китайски юани

Страната се пренасочва от долари към евро и юани за резервите си

Русия вече държи една четвърт от световните резерви в китайски юани

Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея 101 млрд. долара като част от огромните си резерви, насочвайки се към еврото и юана миналата пролет на фона на нов кръг от американски санкции, съобщава Bloomberg.

Централната банка е закупила равностойността на по 44 млрд. долара от общоевропейската и китайската валута през второто тримесечие, сочи доклад, публикуван късно в сряда от централната банка, която разкрива данните с шестмесечно закъснение. Други 21 млрд. долара са били инвестирани в японски йени.

Китайската валута формира 15% от общите резерви при последното четене спрямо 5% в края на първото тримесечие, сочи докладът. Това показва, че руският дял от юани е около 10 пъти по-голям от средния за глобалните централни банки. В същото време притежаваната китайска валута представлява около една четвърт от световните резерви в юани, показват данни на Международния валутен фонд. Според изчисления на Morgan Stanley Русия е била основният купувач на китайски облигации миналата година.

„Русия предприема стратегическа промяна в резервите си, [насочвайки се] от по-малко долари към повече активи в други валути“, коментира Бен Стайл, директор по международна икономика в Council on Foreign Relations в Ню Йорк.

Данните показват огромно ускорение в политиката на Русия, към което се стреми страната от няколко години, намалявайки експозицията си към активи, които могат да бъдат засегнати от санкциите на САЩ. Суровите санкции срещу големи руски компании в началото на април удариха рублата и предизвикаха опасения, че ще последват още ограничения, например мерки за отделяне на Москва от глобалните системи за плащания. Руското притежание на американски държавни облигации е спаднало с около 81 млрд. долара през май и юни, сочат данни на САЩ.

Русия не е единствената страна, която се опитва да намали зависимостта си от световната резервна валута на фона на нарастващите опити на Вашингтон да използва икономическата си сила за политически цели. В задълбочаващата се търговска война със САЩ миналата година Китай продаде голям дял от американските държавни ценни, които държеше, а официални лица в Европа отправят сериозни предложения да се увеличи употребата на еврото в регионалните трансакции.

„Не се отказваме от долара, доларът се отказва от нас“, каза руският президент Владимир Путин през ноември, допълвайки, че нестабилността на щатската валута кара много страни да се обръщат към алтернативни резервни валути.

Данните на централната банка показват, че Русия е намалила дела на резервите си, държани в САЩ, до само 10% от общите спрямо 29% в края на март. Това предполага, че някои от оставащите активи в долари се държат в други страни.

Резервите на Русия са сред 10-е най-големи в света и възлизат на 458 млрд. долара към края на юни 2018 г. Данните предполагат, че на Русия се дължат 90% от входящите потоци на китайския облигационен пазар през първата половина на 2018 г., коментират анализаторите на Morgan Stanley.

Промяната е снижила и кредитното качество на резервите на Русия. Делът на активи с оценка АА е спаднал до 27% от 43%, сочи докладът на централната банка. Доходността е била по-висока по активите в юани – 3,2% спрямо 0,35% по активите в долари.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

7
 
21
 
7
Стефчо до: Money
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
китайската хартия е бъдещата световна валута. Зад нея стои най-големия пазар на каквото си помислиш и най-голямото производство пак на каквото си помислиш.
16
 
13
 
6
преди 2 месеца
Направо викам да обърнат всичко в китайска хартия. Ако не стига може и сирийски ДЦК да добавят в портфейла си ;-)
8
 
11
 
5
преди 2 месеца
И еврото, и долара са ***, но май Путин се опитва да се сближи и да играе с Европа въпреки тоягата, която Щатите размахват. Аз така си обяснявам увеличените резерви в евро.
1
 
19
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Русия купува евро,значи според Влади еврото и ЕС ще ги бъде.
10
 
13
 
3
преди 2 месеца
Как ли ще се срине USDCNY след тази новина?

Още от Централна и Източна Европа
„Газпром“ може да доставя с 25% по-евтин газ на Украйна