IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски компании готвят поредица от IPO-та в Лондон

Четири големи индустриални и минни компании се готвят за борсов дебют в Лондон

10:30 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руски компании готвят поредица от IPO-та в Лондон

Четири големи индустриални и минни компании от Русия се готвят да се листнат на Лондонската фондова борса в Лондон в рамките на следващите няколко седмици, пише Financial Times.

Това ще е първият залп от поредицата борсови дебюти, планирани от руски компании през тази година.

По предварителни оценки техните първични публични предлагания (IPO) ще им донесат приблизително 15 до 20 млрд. долара през тази година. Компаниите ще опитата да се възползват от тесния интервал от време преди руското правителство да приведе към действие мащабната си приватизационна програма.

От началото на тази седмица най-големият производител на помпи в Русия „Гидромашсервис“ (Hydraulic Machines & Systems) и минната компания „Кокс“, произвеждаща въглища, обявиха ценовия интервал на своите първични публични предлагания на акции в Лондон.

Производителят на стоманени тръби „ЧТПЗ“ (Chelpipe) ще обяви своя ценови интервал най-рано днес.

Трите предложения, оценени на стойност около 500 млн. долара всяко, ще бъдат предшественик на това за 1 млрд. долара на Nord Gold, компанията, подразделение на „Северсталь“ за добив на злато.

Нейното първично публично предлагане ще се проведе през февруари.

Въпреки че януари обикновено се смята за „тих период" за борсови листвания, руските компании бързат да излязат на пазара преди правителството да започне да реализира своя мащабен приватизационен план, с който чрез продажбата на дялове в държавни компании планира да набере 5 до 10 млрд. долара.

Първичните публични предлагания на тези три компании, плюс още две на борсата в Хонконг и Москва, се очаква да донесат на руските компании поне 3 млрд. долара. Това е повече от половината от 5,5-те млрд. долара, привлечени от руски компании чрез предлагането на ценни книжа през 2010 г.

Според Александър Мержленко, ръководител на руското подразделение за инвестиционното банкиране в Renaissance Capital, докато някои индустриални компании обмислят и листване в Хонконг, Лондон остава предпочитано място за борсов дебют.

Руските емитенти от тази година ще се присъединят към другите 40 руски компании на основния пазар в Лондон. „Хидромашсервис“ ще продаде малко под 50% от акциите си, за да привлече 570 млн. долара в Лондон. Това ще даде на компанията пазарна оценка от 1,1-1,5 млрд. долара.

„Кокс“ междувременно планира да пусне за търговия около 20% от своите акции в двойно листване в Москва и Лондон, което се оценява на около 500 млн. долара. Сделката ще даде пазарна оценка на дружеството до 2,6 млрд. долара. „ЧТПЗ“ вероятно ще получи оценка от 2,5 млрд. долара, а Nord Gold в размер до 5 млрд. долара.

Според Ричард Кормак от Goldman Sach пазарът имат капацитет да усвои IPO-та за 3 млрд. долара през следващите няколко седмици, тъй като цените на суровините са на нивата си отпреди кризата, а три от IPO-тата на руски компании от края на миналата година се търгуват над офертните си цени.

Компаниите, които предпочетат да изчакат до края на годината, може да изпуснат своя шанс, смята Мержленко, според когото многото приватизационни сделки могат да доведат до „излишък от нови ценни книжа на пазара“, докато пазарните условия в Русия се влошават.

Въпреки самоубийствения атентат на летище Домодедово в Москва в понеделник, който понижи руските акции надолу с близо 2%, според анализатори инцидентът е малко вероятно да влоши предпочитанията на инвеститорите към Русия. През миналата седмица пазарите на ценни книжа в региона са привлекли капитали за рекордните 700 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още