IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZEW: Русия - развиващият се пазар с най-добри условия за немските фамилни фирми

Страната разполага с добре обучени служители и добри условия за финансиране, следват я Китай и Турция

13:14 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според ново проучване Русия предлага най-добрите инвестиционни условия за германския семеен бизнес сред седем големи нововъзникващи пазари. Следват я още две авторитарни нации: Турция и Китай. Това е оценката на икономистите от Центъра за европейски икономически изследвания в Лайбниц (ZEW) в проучване, публикувано във вторник и извършено по поръчка за базираната в Мюнхен фондация Familienunternehmen („Семеен бизнес“).

Икономическите изследователи извеждат едно противоречиво заключение: влошаването на демокрацията и свободите в страни като Турция, Русия или Китай „вече частично се е отразило на условията за семейния бизнес“, се казва в проучването. „В същото време могат да се видят и подобрения в институционалната среда, които са от значение за семейните предприятия“.

Има се предвид, наред с други неща, по-добра защита на кредиторите в Турция и по-остри действия срещу корупцията в Китай. Русия е напред в проучването, защото страната разполага с добре обучени служители и добри условия за финансиране.

Южна Африка, Мексико, Индия и Бразилия са на задните четири места. Южна Африка беше на второ място в първото издание на класацията на страните през 2017 г., но сега е много по-зле, твърдят икономистите от ZEW. Това се дължи главно на корупцията, високите цени на енергията и ненадеждните захранвания с електричество.

Германските семейни компании в никакъв случай не са само средноголеми компании, но и големи компании като технологичната група Hanau Heraeus, която до голяма степен е непозната за обществеността, но генерира приходи от продажби от над 20 млн. евро през 2018 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още