Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Дневен нюзлетър

Първи тримесечен спад на строителството в България от началото на 2017 г.

България е една от само четирите страни членки на ЕС с годишно понижение на строителната продукция през август, сочат данни на Евростат

Първи тримесечен спад на строителството в България от началото на 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

През второто тримесечие на годината строителната продукция в България отбелязва спад от 1% на годишна основа, като това е първото годишно понижение от първите три месеца на 2017 г. насам, сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат.

На тримесечна основа строителната продукция у нас отново бележи спад от 5,6%, също за първи път от първото тримесечие на 2017 г., когато е отчетено понижение от 8,3%.

Конкретно през август продукцията в сектор строителство в България намалява с 0,6% спрямо юли и с 1,2% на годишна основа, като страната ни е една от едва четирите в Европейския съюз, които отчитат годишно понижение.

През август строителната продукция в еврозоната и ЕС е отбелязала спад от по 0,5% спрямо юли, показват сезонно изгладените данни на Евростат. На годишна основа тя е нараснала с 2,5% в еврозоната и с 2,3% в ЕС.

Още по темата
През август сградното строителство в еврозоната е намаляло с 0,3% спрямо юли, а гражданското и инженерното строителство е отбелязало спад от 1,1%.

В ЕС сградното строителство е намаляло с 0,5%, а гражданското и инженерното строителство – с 0,7%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на строителната продукция на месечна основа е регистриран в Швеция (-2,4%), Германия (-1,8%) и Белгия (-0,9%). Най-голям ръст се наблюдава в Словения (+2,8%), Словакия (+2,5%) и Унгария (+1,9%).

На годишна база сградното строителство в еврозоната расте с 2,5% през август, а гражданското и инженерното строителство бележи скок с 2,4%. В ЕС сградното строителство се повишава с 1,6%, а гражданското и инженерното строителство – с 4%.

Най-голям ръст на строителната продукция на годишна основа е регистриран в Словения (+33,5%), Унгария (+24,3%) и Полша (+19,2%). Спад е отбелязан само с Румъния  (-10,3%), Швеция (-1,6%), България и Испания (по -1,2%).

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
neverland до: julian12
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Айде! Кога?
0
 
0
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Кризата чуууука силно на вратата
0
 
1
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Кризата чуууука силно на вратата

Още от