Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

20 професионални гиманзии практикуват дуално обучение в България

Засега професиите по този тип обучение са мехатроника, машиностроене, търговия и финанси

20 професионални гиманзии практикуват дуално обучение в България

Снимка: Pixabay

В момента има 20 професионални гимназии в България, в които има дуално обучение, заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който участва в откриването на седмото заседание на форума за дуално образование в София.

По думите му засега професиите по този тип обучение са мехатроника, машиностроене, от областта на търговията и финансите и др.

В съвременния свят една от най-трудните задачи на образованието, от една страна, е да даде професия на съответния младеж, а от друга - да сме сигурни, че след 20 години, когато може би тази професия няма да съществува, този младеж отново ще има място в бъдещето, каза просветният министър, цитиран от БТА. Затова, когато се фокусираме върху дуалното образование, не трябва да забравяме, че заедно с професията трябва да дадем и другите важни елементи на възпитанието, отбеляза министър Денков. 

Още по темата

В работата на форума се включиха посланиците на Швейцария Денис Кнобел и на Германия Детлеф Лингеман, както и представител на австрийското посолство. Трите държави имат едни от ниските в света нива на младежка безработица, което е резултат от добре работещите им системи на дуално образование.

Посланик Кнобел отбеляза, че българо-швейцарският проект ДОМИНО, който функционира от 2015 г., е постигнал голям ефект, като по него днес работят 11 училища в 11 български града и 65 компании.

Според посланик Лингеман професионалното образование в Германия е крайъгълен камък на икономическия успех на страната и 50 процента от обучаваните по 350 професии в дуалната система работят след това в същата област. По думите му редица германски компании разширяват дейността си в България и, за да продължи този процес, ще е нужна квалифицирана работна ръка. От австрийското посолство посочиха, че в страната им 120 хиляди стажанти работят в 35 хиляди компании чрез системата на дуалното образование.

Очаква се от тази година фирми да могат да кандидатстват по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", където има специален проект за дуално обучение.

Три нови професии влизат в дуалното образование от тази есен. Професиите бяха одобрени днес от четвъртото заседание на форума за дуално образование, уточняват организаторите.

Топлотехник (специалност „Отоплителна, климатична, вентилационна и хладилна техника“), машинен техник (специалност „Машини и съоръжения за заваряване“) и ресторантьор (специалност „Кетъринг“), са трите нови професии, които от учебната година 2018/2019 година ще бъдат предложени за включване в българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО.

В момента близо 500 ученика от 16 училища в цялата страна се обучават в рамките на българо-швейцарския проект ДОМИНО по общо пет професии (машинен техник-машини и системи с цифрово-прорамно управление, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, електротехник, техник по газови системи и готвач). От есента предстои да навлизат и още три, които бяха решени на форума през юни миналата година: техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването. Така общият броят брой професии в дуалното образование в България ще бъде 11.

Обсъден е и механизъм и програма за обучение на наставници. Предвижда се те да преминават основен курс в рамките на 32 учебни часа с възможност за опресняване веднъж годишно. Обучението ще е по единна национална рамкова програма, утвърдена от министъра на образованието и науката. Предвижда се финансирането да е от държавния бюджет (при държавна поръчка),  европейските фондове,  други международни програми и проекти, компаниите и самите работниците.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Фондация "Атанас Буров" обяви конкурс за стипендии за изпит за първо ниво на CFA