Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Финансирането на училищата вече няма да зависи само от броя на учениците

Новият закон за образованието изисква нови модели за обучение, каза Милена Дамянова

Финансирането на училищата вече няма да зависи само от броя на учениците

Снимка: БТА

Финансирането на детските градини и  училищата вече няма да зависи само от броя на учениците. Това каза пред БНТ председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова.

Тя посочи, че външното оценяване не показва в пълнота какви са причините за определени резултати. „Ако в едно училище има деца от социално уязвими групи и те имат средна оценка 4 на външно оценяване, това за тях е успех, защото те вероятно са тръгнали от много под двойката“, каза тя.

Дамянова посочи, че и сега има диференцирано заплащане, но в закона е заложено училищата с добри образователни резултати да получават допълнителни средства, които ще могат да изразходват както преценят, включително за заплати. Училищата и градините със слаби резултати също ще получат средства, но те ще са целеви за преодоляване на дефицитите.

Вече има съгласие в системата за промяна в делегираните бюджети - финансирането на детските градини и  училищата вече няма да зависи само от броя на учениците. Ще бъдат изведени отделно разходите за ток и отопление, които не зависят от броя на учениците.

Още по темата

Ще има диференциране и за учителите, които работят с уязвими групи, като те ще трябва да бъдат подкрепени. В малките населени места също ще има диференциран стандарт, съобщи Дамянова.

Запитана дали ще има пари за частните училища тя каза, че парите са за децата и те не трябва да бъдат разделени според това къде учат. Ще бъдат финансирани само частните училища, които приемат 20 на сто от децата безплатно, заяви тя.

Дамянова посочи, че в България вече има училище, което приема само социално слаби деца.

„Абсолютна спекулация е твърдението, че ще отнемаме пари от държавните и общинските училища. Неща БСП да посочат едно училище, от което сме отнели пари“, заяви Милена Дамянова.

Тя коментира, че новият закон изисква нови модели за обучение, които са съобразени с потребностите на децата от новите поколения.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Други
МОН работи по няколко варианта за по-леки ученически раници