Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Обсъждат се нови мерки срещу дефицита на учители

За да бъдат задържани децата в училище, се предвижда увеличаване на помощите, обвързани с посещението в клас

Обсъждат се нови мерки срещу дефицита на учители

Снимка: Pixabay

Министерството на образованието и науката (МОН) е подготвило стратегия за справяне с проблема с дефицита на педагогически кадри, която ще бъде обсъдена на форум през септември.

Част от мерките бяха анонсирани днес от просветния министър Красимир Вълчев, който участва в национална работна среща преди новата учебна година с директорите на регионалните управления по образованието, предава БТА.

Според министър Вълчев единият вариант е да бъдат привлечени повече млади хора да завършват висше педагогическо образование. Разработва се програма, която ще включва мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване. Третата алтернатива е хора, с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес. 

Още по темата

Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки, информатика и английски език. По думите му недостигът е различен за отделните региони.

Обобщената информация за обявените работни места в бюрата по труда показва търсене на близо 3000 учители, като до началото на новата учебна година обявените места ще бъдат заети, увери просветният министър.

Относно работата на екипите, които трябва да връщат учениците в училищата, министърът посочи, че те започват работа от 1 септември, а където е необходимо, работата ще продължи и след 15 септември.

Предвижда се да бъде увеличен броят на помощите за деца, които да бъдат обвързани с посещението в училище.

Над 11 хиляди експерти в цялата страна ще работят за връщане на отпадналите ученици в класните стаи, допълва БНР.

За да бъдат задържани децата в училище, Министерството на образованието и Министерството на труда и социалната политика ще внесат предложения за увеличаване на помощите, обвързани с посещението в училище.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Други
До есента трябва да има ученически шкафчета за половината ученици от 1 до 7 клас