Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Разширява се обхватът на училищата за дуално обучение

Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с допълнителни стимули за дуалната форма на обучение

Разширява се обхватът на училищата за дуално обучение

Снимка: Pixabay

Парламентът одобри на първо четене законови промени, свързани с допълнителни стимули за дуалната форма на обучение, предава БТА.

Измененията в Закона за професионалното образование и обучение са внесени от Министерски съвет и с тях се цели нормативно осигуряване на произлезлите от практиката потребности от допълнително регламентиране на дуалната форма на обучение. 

Още по темата

Със законопроекта се определят ролята и функциите на наставника, а така също задачите и изискванията към учителя - методик. Разширява се обхватът на училищата, в които се осъществява обучение чрез работа в средни училища с професионални паралелки.

Създават се условия за гарантиране на съответствието на професионалното образование и обучение с потребностите на бизнеса чрез актуализиране на учебните програми най-малко веднъж на всеки 5 години.

Предвидено е въвеждане на изисквания към работодателите, които могат да обучават ученици по дуалната система, а така също създаване на информационна база данни за фирмите, които отговарят на тези изисквания. Поддържането на базата данни се възлага на Министерството на икономиката.

Промените ще доведат до осъществяване на обучението при работодатели, които разполагат с качествена материална база и квалифицирани наставници, пряко ангажирани с обучението, посочва вносителят.

 

По статията работи: Евгения Маринова
Още по темата: Други дуално обучение

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от