IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия облекчава държавния дълг на щатите с 15 млрд. долара до 2018 г.

Бразилските щати ще получат шестмесечен гратисен период за дълга към федералното правителство, последван от една година и половина на намалени плащания.

12:17 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Бразилия предложи на правителствата на своите щати 50 милиарда реала (15 млрд. долара) под формата на спешно облекчаване на дълговете в следващите три години в опит да заздрави публичните услуги и да предостави спешен заем на Рио де Жанейро преди Олимпиадата, която ще се проведе в разгара на най-тежката рецесия от 1930 г. насам, съобщава Ройтерс.

Финансовият министър Енрике Мейрелеш обяви след среща между държавните управници и временния президент Мишел Темер, че щатите ще получат шестмесечен гратисен период за дълга към федералното правителство, последван от период от една година и половина на намалени плащания.

Федералното правителство също така се съгласи да разшири заема от 3 млрд. реала ( 850 млрд. долара) за бразилския щат Рио де Жанейро, потвърди запознат източник пред Ройтерс.

Средствата ще бъдат изплатени през следващата седмица, заяви източникът, като добави, че първоначално Рио е поискал заем в размер на 6 млрд. реала. Бразилският щат обяви извънредно финансово положение в навечерието на летните Олимпийски игри, които ще бъдат проведени там от 5 до 21 август. 

Облекчаването на дълговете трябва да даде глътка свеж въздух на ударените от тежка криза бразилски щати. По думите на финансовия министър Мейрелеш сделката ще струва на федералното правителство около 20 млрд. реала тази година и още 15 млрд. реала през 2017 г. и 2018 г.

Документът е вид компромис между двугодишния гратисен период, поискан от много бразилски щати, и частичното облекчаване на дълга, предложено от федералното правителство.

Темер встъпи в длъжност на временно изпълняващ функцията на президент през миналия месец, за да може Дилма Русеф да бъде разследвана по обвинение за нарушаване на бюджетни правила, което тя категорично отрича.

В Twitter Темер посочи, че сделката с щатите също така означава, че петте кредитни линии от банката за развитие BNDES ще бъдат удължени за още 10 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още