IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временната власт в Бразилия предлага ограничаване на публичните разходи за 20 години

Правителството на Мишел Темер разработва и други мерки за свиване на разходите, включително и пенсионна реформа

22:11 | 15.06.16 г.
Временната власт в Бразилия предлага ограничаване на публичните разходи за 20 години

Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер предложи поправка в Конституцията на страната, с която да се ограничи растежа на държавните разходи за период до 20 години, съобщава Ройтерс.

Това е една от най-всеобхватните фискални реформи в страната от десетилетия, с която Темер се опитва да овладее нарастването на дефицита и публичния дълг, посочва информационната агенция.

Правителството на Бразилия, както и законодателните и съдебни органи, се предлага да са задължени да ограничат годишния ръст на разходите с размера на инфлацията за предходната година, посочва се в съобщение на Министерството на финансите.

Решението на Темер сигнализира победа за икономическите хардлайнери в кабинета му начело с финансовия министър Енрике Мерейлеш. На пресконференция той коментира, че са необходими решителни действия за връщането на доверието на инвеститорите, а предложеният от Темер период е достатъчен, за да окаже въздействие върху нивото на публичния дълг.

През миналата година Бразилия отчете бюджетен дефицит от над 10 на сто от БВП, след като икономиката на страната изпадна в най-тежката рецесия от десетилетия насам. Бързото влошаване на фискалната позиция й струва инвестиционните кредитни рейтинги, припомня информационната агенция.

Временната администрация на Бразилия разработва и други мерки за ограничаване на разходите, сред които и пенсионна реформа. Правителството не планира обаче увеличаване на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още