IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия въвежда мерки за икономии заради очакван рекорден дефицит

Новият финансов министър не изключва и увеличение на данъците в бъдеще

10:15 | 21.05.16 г.
<p>
	Новият финансов министър на Бразилия Енрике Мерейлеш. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият финансов министър на Бразилия Енрике Мерейлеш. Снимка: Ройтерс

Правителството на Бразилия очаква рекордно неизпълнение на бюджета през тази година заради свитите приходи, съобщава Ройтерс. Политиците обещават нови мерки за икономии, за да си възвърнат доверието на инвеститорите, допълва информационната агенция.

Първичният бюджетен дефицит на федералното правителство може да достигне 170,5 млрд. реала (48,7 млрд. долара) през тази година, което е 2,75% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Финансовият министър Енрике Мейрелеш казва, че целта за първичния дефицит може да бъде намалена, ако Конгресът одобри мерки за икономии, които през следващите седмици ще бъдат предложени от правителството.

Мерейлеш не коментира в детайли какви мерки точно се обмислят. По думите му те ще спомогнат за първоначално стабилизиране на дълговата тежест и ще успокоят страховете на инвеститорите за финансовото състояние на страната.

Информационната агенция припомня, че Мерейлеш – бивш шеф на централната банка в страната и уважаван експерт на Wall Street, беше назначен за финансов министър от изпълняващия длъжността президент на Бразилия Мишел Темер след отстраняването на Дилма Русеф.

Задачата му е да се справи с нарастващия дефицит, заради който страната изгуби инвестиционния си рейтинг през миналата година.

Новият финансов министър не изключва и увеличение на данъците в бъдеще, но на първо време мерките на кабинета ще бъдат насочени към по-добро използване на публичните средства.

Администрацията на Темер междувременно обвини предишното правителство за скриване на поредица от данъчни задължения, които са напомпали първичния дефицит. Отстраненият президент Дилма Русеф очакваше той да достигне 97 млрд. реала през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още