IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федерика Могерини се надява, че Иран ще продължи да спазва ядреното споразумение

ЕС вярва на становището на Международната агенция за атомна енергия, категоричен е върховният представител на блока по външната политика и сигурността

18:45 | 17.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Федерика Могерини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Федерика Могерини. Снимка: Ройтерс

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази днес надеждата Иран да продължи да спазва задълженията си по ядреното споразумение. Тя коментира този въпрос, след като по-рано днес Техеран съобщи, че от 27 юни ще влезе в нарушение на споразумението. 

„Нашата оценка за прилагането на договора не е била и няма да бъде основана на изявления, а на становището на Международната агенция за атомна енергия, в което вярваме“, заяви Могерини. „Правим оценката си не от политическа, а от техническа гледна точка и досега Техеран изпълнява задълженията си“, добави тя.

ЕС и по-голямата част от международната общност помагат за прилагане на споразумението. Ако нещо се промени в прилагането на договора, ще направим нова оценка. Към днешна дата Иран спазва споразумението. Очакваме и се надяваме да няма промяна, посочи Могерини.

Тя добави, че в интерес на ЕС е споразумението да се запази. В последната година това става все по-трудно, но остава наша основна цел. Досега споразумението не позволи на Иран да произведе ядрено оръжие, отбеляза върховният представител.

По повод инцидента в Оманския залив Могерини поясни, че ЕС не разполага със собствени разузнавателни източници. Тя посочи, че външните министри от ЕС са много загрижени за опасността от недоразумения и неумишлено покачване на напрежението до границите на търпимото. Общият подход е да насочим всички усилия за понижаване на напрежението. Не бихме искали дрънкане на оръжие, това би било много опасно за всички. Призоваваме за проява на възможно най-голяма сдържаност, добави тя.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 4 години
Ах Федирика, сладко думаш, ама ако се беше родила в ислямски Иран, нямаше да си върховен представител на нищо щото си жена. Щеше да стоиш зачулена в къщи и някой брадат чалмосан мюсулманин щеше да те ползва за разплодна крава и през година щеше да раждаш по едно малко ислямистче.И щеше да си блогадорна за това на майка си и баща си щото те, по стара ислямска традиция са те оженили за някой който не познаваш, но те одобряват. А пък ако случайно ядосаш мъжа си, той ще те пребие с камъни на площада пред очите на децата ти. С тези хора ли ще сключваш сделки, с хора наричащи себе си- гвардейци на ислямската революция? С хора обичащи да викат Алах Акбар и да размятат ножове? Пак САЩ ли ще ни вършат мръсната работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
Какво точно направи ЕС, за да задържи Иран в споразумението? В момента пред ЕС има два пътя - да покаже, че е световна сила, опълчвайки се ясно и категорично на САЩ на Гръм или да продължи със сегашния си подход на много-говорене без да предприеме нищо действително. Тъжното е че предстои нова комисия, която ще дойде след достатъчно време, а до тогава сме свидетели на бурни световни процеси. Тъжно, много тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още