IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром и Роснефт остават най-скъпите руски компании

В класацията влизат общо 188 компании на стойност над 1 млрд. долара, Лукойл е пети

08:05 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром и Роснефт остават най-скъпите руски компании

Най-скъпите руски компании, според тяхната пазарна капитализация, както и миналата година, са Газпром и Роснефт. Това показват данните от класация на руското финансово списание „Финанс“.

В нея влизат компании, чиято пазарна стойност е не по-малка от 1 млрд. долара. В класацията са включени и регистрирани в чужбина компании, голямата част от активите на които се намират в Русия. За участващите в класацията компании, които се търгуват на борсата, се има предвид пазарната им капитализация към 11 април 2011 г., като се прави сравнение със същата дата година по-рано. Стойността на непубличните компании, включени в класацията, представлява експертна оценка на „Финанс“, която е неофициална, посочват още от руското списание.

Най-скъпата руска компания, както и при предходната класация, е Газпром, с капитализация от 205,4 млрд. долара и ръст на стойността спрямо миналата година с 45%.

Втора в списъка е Роснефт с пазарна капитализация от 99,4 млрд. долара и ръст на годишна база от 8%.

Трета по стойност е държавната компания Руски железници с капитализация от 90 млрд. долара и годишен ръст от впечатляващите 88%.

Четвърта е банката „Сбербанк“, оценена на 85,9 млрд. долара (ръст от 30%).

Пета е Лукойл (с основни собственици Вагит Алекперов и Леонид Федун), с пазарна капитализация от 61,3 млрд. долара, което представлява ръст на годишна база от 22%.

Лукойл и Сбербанк са слезли с едно място надолу в сравнение с миналогодишната класация на списанието, а „Руски железници“ са се изкачили с две места нагоре.

Шестата най-скъпа руска компания е ТНК-ВП Холдинг с капитализация от 54,1 млрд. долара (ръст от 51%). Седма в класацията е „Норилски никел“, оценена на 51,6 млрд. долара (ръст от 43%).

„Атоменергопром“ (част от корпорацията „Росатом“) е осма по ред, като стойността й е 45 млрд. долара (ръст от 153%). „Сургутнефтгаз“ с капитализация от 44,6 млрд. долара е девета в класацията. Челната десетка се завършва от частната „Новатек“, също с основен предмет на дейност „нефт и газ“.

Банката ВТБ е 11-тата най-скъпа компания в Русия, оценена на 40,5 млрд. долара (ръст от 35%). Частната НЛМК (с основен собственик Владимир Лисин) е 12-та по ред, със стойност от 25,6 млрд. долара (17% ръст).

В класацията влизат общо 188 руски компании, като последната е с пазарна капитализация от 1 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още