Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Глобалният енергиен пазар става свидетел на мащабно пренасочване на инвестициите

Зад решението на Glencore за ограничаване на инвестициите за въглища стои малко позната, но изключително мощна група инвеститори

Глобалният енергиен пазар става свидетел на мащабно пренасочване на инвестициите

Снимка: Ройтерс

Швейцарската енергийна компания Glencore Plc взе решение за пренасочване на своите инвестиции встрани от въглищата след натиск от страна на акционерна мрежа, позната като Climate Action 100+, която има подкрепата на повече от 300 инвеститори, управляващи 32 трлн. долара. 

Още по темата

Групата е основана преди малко повече от година, но вече е успяла да притисне някои от най-големите петролни компании като BP Plc и Royal Dutch Shell Plc за извършване на редица реформи, съобщава Bloomberg.

Въпреки че скептиците разглеждат промените в Glencore като „маловажни“, тъй като компанията ще продължи да печели милиони от бизнеса с въглища, новината показва влиянието, което инвеститорите имат.

В момента бизнесът се приспособява към изменението на климата по начини, които ще променят енергията и миннодобивната дейност завинаги, дори и при управлението на консервативния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Climate Action 100+ заявява, че целта на организацията е да предизвика промяна в компаниите, чиято дейност допринася най-много за отделянето на емисии парникови газове. Нейният списък включва най-големите имена в индустрията, включително Обществената пенсионна система на служителите от щата Калифорния, Allianz SE и HSBC Global Asset Management.

Групата настоява компаниите да предприемат действия за намаляване на количеството парникови газове и да разкрият повече информация за това как техният бизнес ще бъде засегнат от измененията на климата.

Промените, които целят да направят от Climate Action 100+, засягат и холандско-британската Shell, която трябва да определи цели за ниво на въглеродни емисии за следващите между 3 и 5 години, като в същото време намали наполовина своя въглероден отпечатък до 2050 г.

Производителите на стомана също са под надзора на организацията, която публикува доклад с очаквания за намаляване на емисиите въглероден диоксид в съответствие с Парижкото споразумение за климатичните промени.

Макар инвеститорите да аплодират този ход, все още остава въпросът дали компаниите правят достатъчно в борбата с изменението на климата.

Въглищата остават основният източник на печалба за Glencore сред нейните енергийни активи. През последните години, когато други подобни компании обърнаха гръб на твърдите изкопаеми горива, Glencore разшири своята дейност, придобивайки мини в Австралия.

За разлика от нея, Anglo American Plc е намалила наполовина производството на термични въглища през последните три години, като главният изпълнителен директор на компанията заяви, че очаква въглеродният ѝ отпечатък да продължи да пада с течение на времето.

Фактът, че големите имена в бизнеса се поддават на исканията на инвеститорите, показва, че тенденциите се променят. В миналото петролните и миннодобивните дружества успяват да се преборят с натиска на екологичните организации.

„Инвеститорите, които продължават да финансират нови проекти, свързани с въглищата, трябва да си зададат важен въпрос: кое първо ще изгори – въглищата или парите им?“, споделя Ник Стенсбъри, ръководител на изследователския отдел в Legal & General Investment Management Ltd., част от Climate Action 100+.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
1
 
13
Hahoto до: fon
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Привеждам ти факти, ти скачаш по темата нерде ВЕИ, нерде Позитано и Белене.
Да спрем до тук, да не се излагаш повече ;)
1
 
0
 
12
fon до: Hahoto
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Какви след 10 години? Ето реалните панели - 19-20%
https://guangzhou.made-in-china.com/suppliers/solar-panel-1.html

Ако правиш нов ФЕЦ ще ти е трудно да намериш вече с 12%. Повтарям, интересуваме се само от НОВО строителство. Не като на Позитано 20, ще строим АЕЦ Белене, пък все за Козлодуй говорят. Ами в данните за Белене и Козлодуй няма нищо общо. В ЕС новите АЕЦ и ТЕЦ на въглища са излишни.
0
 
1
 
11
Hahoto до: fon
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Виж, аз бях дал данни че средния capacity factor от стари и нови мощности е 12 процента. ТОВА Е РЕАЛНОСТТА В МОМЕНТА! И да има нови с 20 процента те са с пренебрежимо малко все още. Сега какво ще бъде след 10-15-20 години не се наемам да гадая, технологиите се развиват. Написах първите два поста, защото темата се представя едностранчиво - прави се пи ар на чистите "зелени" техонологии, за сметка на останалите. Представих факти, които в този сайт няма да публикуват. Така представих и друга гледна точка. Животът се опознава в сравнения.
0
 
0
 
10
fon до: Hahoto
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
В статията се обсъжда какви НОВИ мощности да се строят. То и времето днес се затопля, но това няма никаква връзка с обсъждания въпрос.
0
 
0
 
9
Hahoto до: fon
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Като се правят инвестиции, старите ВЕИ нали си стоят старита, добавили са 3-5 процента нови и по-добро КПД и ти ги буташ напред. Германците ще забавят ВЕИ сектора, щото той вече създава повече проблеми, отколкото да решава.

Още от Други
Ще продължи ли да следва Русия курса на ОПЕК за съкращения на добива на петрол?