IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаос на летището в Кабул спря евакуацията на чуждестранни дипломати

Съобщава се за петима загинали при инцидентите

21:36 | 16.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Хиляди цивилни, които отчаяно искаха да избягат от Афганистан, се стекоха на летището в Кабул, след като талибаните превзеха столицата, като накараха американската армия да спре евакуациите в момент, когато САЩ са подложени на нарастващи критики у дома заради оттеглянето си от страната, предава Ройтерс.

Голям брой хора се стекоха на летището в стремежа си да избягат, като някои от тях се вкопчиха в американски военен транспортен самолет, който се движеше бавно по пистата след кацането си, се вижда на кадри, публикувани от медиите.

Американски военни са произвели изстрели във въздуха, за да възпрат хората в опитите им да си проправят път към военния самолет, с който трябваше да бъдат евакуирани американски дипломати и служители на посолството, съобщи американски представител.

Съобщава се за петима загинали в хаоса на летището в понеделник. Очевидец казва, че не е ясно дали те са били простреляни или са загинали при блъсканицата. Американски представител каза пред Ройтерс, че двама въоръжени мъже са били убити от американските сили през последните 24 часа.

Говорител на Пентагона заяви, че има индикации за един ранен американски войник.

Бързото превземане на Кабул от талибаните следва решението на американския президент Джо Байдън да изтегли американските сили след 20-годишна война, която струва милиарди долара.

Скоростта, с която афганистанските градове паднаха само за дни, и страхът от потъпкване от талибаните на свободата на словото и правата на жените предизвикаха критики.

Байдън, който заяви, че афганистанските сили трябва да се борят срещу талибаните, ще говори за Афганистан в 22,45 ч. българско време. Той е изправен пред критики от опоненти и съюзници, включително конгресмени от Демократическата партия, бивши държавни служители и дори от собствените си дипломати заради управлението си на изтеглянето на американските военни.

„Ако президентът Байдън наистина не съжалява за решението си за изтеглянето, значи няма връзка с реалността по отношение на Афганистан“, написа в Twitter сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм.

Конгресменът от Републиканската партия Джим Банкс, член на Комисията за въоръжените служби, коментира пред Fox News: „Никога не сме виждали американски лидер да абдикира от отговорностите си, а лидери като Джо Байдън го направиха. Той се крие. Вниманието е насочено към Белия дом, но у дома няма никой. Къде е Джо Байдън?“.

Джим Месина, заместник-началник на канцеларията на Белия дом по времето на бившия президент Барак Обама, защити решението на Байдън, тъй като по думите му е имало двупартиен консенсус, че е време за напускане.

„Бяхме там 20 години. Това е най-дългата война на Америка, време е да се оттеглим. Защо американски сили трябва да водят гражданска война, в която афганистанската армия тази седмица отказа да участва, време е да се махнем“, заяви той пред Fox.

Афганистанският президент Ашраф Гани напусна в неделя, след като талибаните влязоха в Кабул на практика необезпокоявани, като заяви, че искал да избегне кръвопролития.

САЩ и други чуждестранни сили побързаха да изтеглят дипломатически и други служители, но САЩ временно спряха всички евакуационни полети до разчистването на хората от летището, съобщи представител на американското министерство на отбраната.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че американските военни работят с турски и други международни сили за изчистването на летището в Кабул, за да може международните евакуационни полети да бъдат възобновени. Той допълни, че стотици хора са напуснали афганистанската столица с полетите до момента.

Кърби, който даде брифинг във Вашингтон, заяви, че министърът на отбраната Лойд Остин е разрешил разполагането на още един батальон в Кабул, с който военните, охраняващи евакуацията ще станат около 6 хил.

Сухаил Шахеен, говорител на талибаните, заяви в послание в Twitter, че бойците на движението имат строги заповеди да не нараняват никого. „Животът, имотите и честта на нито един човек не трябва да пострада, а трябва да бъде защитена от муджахидините“, каза той. Афганистан Афганистан

Мохамад Наеем, говорител на политическото крило на талибаните, заяви пред телевизия Al Jazeera, че формата на новото правителство в Афганистан ще стане ясна скоро. Той допълни, че талибаните не искат да живеят в изолация и призова за мирни международни отношения.

Бунтовниците се стремят да покажат по-умерено лице, като обещаха да спазват правата на жените и да защитават както чужденците, така и афганистанците. Но много жители на Афганистан се опасяват, че талибаните ще се върнат към суровите си практики от миналото. По време на управлението им между 1996 и 2001 г. жените не можеха да работят и се допускаха наказания като публично замеряне с камъни, бичуване и обесване.

Междувременно беше съобщено, че британският премиер Борис Джонсън смята да организира виртуална среща на лидерите от Г-7 заради влошаващото се положение в Афганистан и е увеличил усилията за евакуиране на британски и други граждани от Кабул, предава Ройтерс.

Джонсън е говорил с френския президент Еманюел Макрон и двамата са се съгласили, че страните им могат да работят заедно за признаване на бъдещо афганистанско правителство и в опит за предотвратяване на хуманитарна и бежанска криза, съобщи канцеларията на британския премиер.

Очаква се заседанието на Г-7 да се проведе през идните дни, а двамата лидери са се съгласили също, че страните им трябва да работят заедно в Съвета за сигурност на ООН, включително по възможна съвместна резолюция.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че западните партньори ще обмислят и налагането на санкции и оттегляне на помощи, ако талибаните не спазват човешките права или позволят страната да се превърне отново в база за тероризъм.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ислямистките бойци ще се стремят да се възползват от сътресенията в Афганистан и допълни, че Франция ще направи всичко възможно Русия, САЩ и Европа да реагират с обща цел, предава Ройтерс.

„Афганистан не трябва да се превръща в убежището на терористи, каквото беше преди“, заяви Макрон обръщение към нацията. „Това е предизвикателство за мира и международната стабилност срещу общ враг. Ще направим всичко по силите си, така че Русия, САЩ и Европа да могат да сътрудничат ефективно, защото интересите ни са едни и същи“, допълни френският президент.

„Съветът за сигурност на ООН ще трябва да даде общ и обединен отговор“, призова Макрон.

Има риск вълна от мигранти да се насочи към Европа, предупреди той. Франция ще продължи да защитава най-уязвимите и ще изиграе своята роля в организирането на справедливи международни усилия за споделяне на бремето, изтъкна френският държавен глава.

Франция, Германия и някои други европейски страни ще поемат инициативата за даване на „силен, обединен и координиран отговор“ с помощта на транзитни страни, допълни Макрон.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира от своя страна, че Германия и други западни страни трябва да предоставят помощ на съседни на Афганистан държави, за да им помогнат да се справят с притока на афганистанци, бягащи от талибаните. В противен случай има опасност от повторение на мигрантската криза от 2015 г., предупреди тя, цитирана от Ройтерс.

„Трябва да гарантираме, че много хора, които имат големи притеснения макар да не са работили с германски институции, ще имат безопасен престой в съседни на Афганистан страни“, каза Меркел по време на пресконференция. „Не трябва да повтаряме грешката от миналото, когато не дадохме достатъчно средства на Върховния комисариат на ООН за бежанците и други програми за помощ и хората напуснаха Йордания и Ливан, насочвайки се към Европа“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още