IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорки - обяснението за бързото превземане на Афганистан от талибаните

САЩ не са осъзнали и предвидили реалността в страната - че противоположни фракции се договарят и това е от решаващо значение за срива на държавата

19:11 | 16.08.21 г. 13
<p>
	Бойци на талибаните стоят на контролен пункт в Кабул. <em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Бойци на талибаните стоят на контролен пункт в Кабул. Снимка: EPA/STRINGER

През зимата на 1989 г., като журналист на Times of London, Анатол Лийвън е придружавал бойци от муджахидините в афганистанската провинция Газни. В един момент от другата страна на долината стана видим укрепен военен пост. Когато се приближихме, флагът, който се носеше над него, също стана видим - знамето на афганистанската комунистическа държава, която муджахидините се опитваха да свалят, пише Лийвън в анализ за онлайн изданието Politico.eu.

Той в момента е старши сътрудник в Института за отговорно държавно управление Куинси и автор на книгата "Пакистан: Трудна страна". От 1985 до 1998 г. работи като журналист в Южна Азия, бившия Съветски съюз и Източна Европа и отразява войните в Афганистан, Чечения и Южен Кавказ.

"Това не е ли държавен пост?" - попитах моя преводач. - Да - отвърна той. - Не могат ли да ни видят? - попитах. - Да - отвърна той. - Не трябва ли да се крием? - изпищях. - Не, не, не се притеснявай - отговори той успокоително. - Имаме уговорка.

Той пише, че си е спомнил ситуацията три години по-късно, когато комунистическата държава в крайна сметка падна от муджахидините. После си я е спомнил и шест години по-късно, когато талибаните обхващат голяма част от Афганистан, и отново тази седмица, когато страната се срива пред поредната им атака.

Подобни „договорености“ - при които противоположните фракции се съгласяват да не се бият или дори да разменят войници в замяна на безопасно преминаване - са от решаващо значение за разбирането защо афганистанската армия толкова бързо се срина без никакво насилие.

Тази гъста мрежа от взаимоотношения и договорености между силите от противоположните страни често е непрозрачна за външни лица. През последните 20 години американските военни и разузнавателни служби обикновено или не са разбирали, или са избрали да пренебрегнат тази динамика, тъй като се стремяха да нарисуват оптимистична картина на американските усилия за изграждане на силна, лоялна афганистанска армия. Оттук и очакванията на администрацията на Байдън, че както по време на войната във Виетнам ще има „приличен интервал“ между напускането на САЩ и разпадането на държавата.

Скоростта на срива всъщност е предвидима, посочва той. Това, което правителството на САЩ не е предвидило или може би отказва да признае, е, че обсадените афганистански сили ще продължат дългогодишната практика на сключване на сделки с талибаните. Това илюстрира точно същата наивност, с която Америка преследва войната в Афганистан от години.

Централната характеристика на последните няколко седмици в Афганистан не са борбите. Това са преговорите между талибанските и афганистанските сили, понякога посредничещи от местни старейшини. В неделя Washington Post съобщи за „спираща дъха поредица от капитулации, договорени от правителствените сили“ в резултат на повече от година сключване на сделки между талибаните и селските лидери.

Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
От толкоз газене, превзеха държавата за нула време :DПредстъй си, ко не ги бяха газили ехехехееййй щяха до Масква да стигнат с лекота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
pinoccio
преди 2 години
Ницше ги наричаше унтерменшени, но те са по-скоро - юбертиквеници. А новата политкоректност ги зове - антиваксъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
* ПО.Д.ЧОВЕЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това са някакви *** и всеки опит да бъдат разбрани през очите на белия свят са обречени. Стадо. Да правят някъде лагер, интервюта и интелигентните да ги пренасочват по околните държави. И една голяма ограда, вътре да си живеят както решат останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
orchis
преди 2 години
Едва ли американците са глупави и не знаят това, което сега се пише навсякъде. Идеята за спящи конфликти не е от вчера. Путин често е обвиняван за такива. Дали е първият, дето му е хрумнало?За 20 години, Афганистан можеше да заприлича на Южна Корея или Япония. Има и други примери. Вместо това виждаме иракски сценарий. Прекалено подобен и близък във времето, за да бъде подценяван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Не бих казал, че е излагация, едни производители на военна техника и оръжие, станаха много богати. Пък тия дето са дали парите, да се плюнчат. Терористите бяха само на хартия, те са си в Саудитска Арабия и си живеят живота, но нали и те правят покупки за по 1млрд+$ годишно, там всичко е ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Lucifer
преди 2 години
Ей това у БГ никога не може да стане, за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
Няма много общо с Виетнам.Само празни чугунени русофилски тикви могат да правят подобни паралели защото много често си мислят, че фантазиите им са реалност. Пък те не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 2 години
и ти ли гледаш пропагандата на снн ? :)) нищо общо няма, но излагацията пак е голяма :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
виетнам 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още