IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорки - обяснението за бързото превземане на Афганистан от талибаните

САЩ не са осъзнали и предвидили реалността в страната - че противоположни фракции се договарят и това е от решаващо значение за срива на държавата

19:11 | 16.08.21 г. 13
<p>
	Бойци на талибаните стоят на контролен пункт в Кабул. <em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Бойци на талибаните стоят на контролен пункт в Кабул. Снимка: EPA/STRINGER

В Афганистан родството и племенните връзки често имат предимство пред официалните политически лоялности или поне създават неутрални пространства, където хората от противоположните страни могат да се срещат и да говорят.

Лийвън казва, че през годините е разговарял с племенни лидери от граничния регион между Афганистан и Пакистан, които редовно председателстват срещи на знатни племена, включително командири от противоположните страни. Едно от ключовите неща, обсъждани на такива срещи, е бизнесът, а бизнесът много често включва хероин. През 80-те години група муджахидини и правителствени единици са сключвали сделки за споделяне на местната търговия с хероин. По всички данни същото се е случвало и през 2001 г., пише той.

Силата на родството доведе до обща уговорка, при която разширените семейства се защитиха, като изпратиха един син да се бие с правителствената армия или полиция (срещу заплащане) и друг син да се бие с талибаните. Това е стратегията в много граждански войни, например сред английските благородни семейства по времето на Войната на розите през XV век. Това означава, че в даден момент един от синовете може да напусне и да се върне у дома без да се страхува от преследване от страна на победителя.

Тези договорености имат чисто практически цели. Тези договорености служат и за практически цели. Често партизанските сили не могат да държат значителен брой военнопленници. Малък брой може да се държи за откуп, но повечето обикновени войници са пуснати, записани в собствените редици на партизаните или убити.

По този начин, както в средновековна Европа, талибаните в Афганистан се придържат към традиция, която обяснява скоростта на успеха им. Талибаните притискат вражески гарнизон да се предаде. Ако това стане, мъжете могат или да се присъединят към обсаждащите, или да се върнат у дома с личните си оръжия. Убийствата биха били срамни.

От друга страна, гарнизон, който се бори, не можеше да очаква никаква милост, което е много силен стимул да се предаде навреме.

Подкрепяната от Съветския съюз афганистанска държава оцелява три години след изтеглянето на СССР. Но след като СССР се разпадна и съветската помощ приключи през декември 1991 г., ожесточените битки между различните сили в страната, водени в предходните две години, затихват, пише още той. Правителствените командири, като се започне с генерал Абдул Рашид Достум (който от 2001 г. е на американска страна, илюстрирайки плавността на афганистанската привързаност), или отведоха хората си при моджахидините, или избягаха, или се прибраха вкъщи. В някои райони талибаните срещат силна съпротива, но в други вражеските гарнизони се предават без бой.

Сделките между афганистанските и талибанските сили по време на войната със САЩ са подробно описани в произведения като War Comes to Garmser на Картър Малкасиан и In Intimate War на британския войник Майк Мартин. Доклад на Афганистанската аналитична мрежа (AAN) описва такова споразумение в провинция Пахтия през 2018 г.

„Хаджи Али Баз, местен племенен старейшина, каза пред AAN, че е договорено присъствието на правителството да бъде ограничено до областния център и никоя от страните няма да се впуска в зоните, контролирани от другата. Това споразумение доведе до демонтиране на всички държавни охранителни постове извън областния център. По думите на Хаджи Али Баз това доведе до края на боевете, които „бяха причинили много проблеми на хората“, посочва се в книгата.

Скоро след като САЩ обявиха оттеглянето си, започнаха да се организират и капитулациите, посочва Лийвън.

Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
От толкоз газене, превзеха държавата за нула време :DПредстъй си, ко не ги бяха газили ехехехееййй щяха до Масква да стигнат с лекота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
pinoccio
преди 2 години
Ницше ги наричаше унтерменшени, но те са по-скоро - юбертиквеници. А новата политкоректност ги зове - антиваксъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
* ПО.Д.ЧОВЕЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това са някакви *** и всеки опит да бъдат разбрани през очите на белия свят са обречени. Стадо. Да правят някъде лагер, интервюта и интелигентните да ги пренасочват по околните държави. И една голяма ограда, вътре да си живеят както решат останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
orchis
преди 2 години
Едва ли американците са глупави и не знаят това, което сега се пише навсякъде. Идеята за спящи конфликти не е от вчера. Путин често е обвиняван за такива. Дали е първият, дето му е хрумнало?За 20 години, Афганистан можеше да заприлича на Южна Корея или Япония. Има и други примери. Вместо това виждаме иракски сценарий. Прекалено подобен и близък във времето, за да бъде подценяван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Не бих казал, че е излагация, едни производители на военна техника и оръжие, станаха много богати. Пък тия дето са дали парите, да се плюнчат. Терористите бяха само на хартия, те са си в Саудитска Арабия и си живеят живота, но нали и те правят покупки за по 1млрд+$ годишно, там всичко е ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Lucifer
преди 2 години
Ей това у БГ никога не може да стане, за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
Няма много общо с Виетнам.Само празни чугунени русофилски тикви могат да правят подобни паралели защото много често си мислят, че фантазиите им са реалност. Пък те не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 2 години
и ти ли гледаш пропагандата на снн ? :)) нищо общо няма, но излагацията пак е голяма :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
виетнам 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още