Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Ядрената енергия не е врагът

Демонизирането на атомните централи ще изиграе лоша шега на човечеството в момент, когато климатичната катастрофа чука на вратата

Ядрената енергия не е врагът

Снимка: Ройтерс

Общо 11 000 учени обявиха извънредно положение по отношение на климата и предупредиха за „катастрофална заплаха“ за човечеството в документ, публикуван тази седмица в сп. BioScience University Oxford University Press.

Докладът, озаглавен „Предупреждение на световните учени за извънредната ситуация с климата“, започва така: „Учените имат морално задължение ясно да предупреждават човечеството за всяка катастрофална заплаха и „да казват нещата такива, каквито са". "Въз основа на това задължение и графичните индикации заявяваме, с повече от 11 000 подписи на учени от цял свят, ясно и недвусмислено, че планетата Земя е изправена пред извънредна ситуация относно климата", посочва се в публикацията.

Когато науката ни сигнализира вече повече от век, че човешкото производство на парникови газове ще предизвика глобално затопляне, защо все още се противопоставяме на декарбонизацията на енергийната ни индустрия? Имаме технология и мерките са наложителни, така че какво ни задържа, пише Хейли Заремба за Oilprice.

Слънчевата и вятърната енергия са по-евтини от всякога, проблемите с променливостта се решават от процъфтяващата индустрия за съхранение на енергия и прилагането на изкуствен интелект (ИИ), а ядрената енергия остава един от най-ефективните методи за производство на енергия, известни на човека - и тя отделя нулеви въглеродни емисии. Тогава защо все пак ядрената индустрия се намира в състояние на колапс в САЩ и Япония? 

Още по темата

Основната причина е, че ядрената енергия просто не се радва на особена популярност заради големите ядрени бедствия, като тези във Фукушима и Чернобил. Обществеността гледа с недоверие към нея. Но трябва да стане ясно, че в крайна сметка изкопаемите горива са много по-смъртоносни, а в същото време голяма част от енергийния сектор в глобален мащаб разчита в момента именно на тях.

Всъщност смъртността, свързана с ядрена авария, е толкова ниска, че климатолозите Пушкер Хареча и Джеймс Хансън споделят, че като цяло използването на ядрената енергия всъщност спасява човешки животи. Техният научен труд, публикуван от НАСА, установява, че до днес ядрената енергия вече е спасила около два милиона човешки живота от смърт, свързана със замърсяването на въздуха в резултат на отделянето на вредни газове от генерирането на електроенергия от изкопаеми горива. Както Oilprice съобщи по-рано тази година, „ядрената енергия е невероятно чиста форма на енергия благодарение на своята ефективност“.

Уранът, използван за производството на ядрена енергия, има способността да създава милион пъти повече топлина от маса, еквивалентна на изкопаемите горива, дори от барут. Ядрената енергия има способността да произвежда огромни количества топлина без да създава  огън и затова при нея не се отделя дим. Това я прави много по-чиста алтернатива в сравнение с изкопаемите горива, които са отговорни за седем милиона преждевременни смъртни случаи годишно (по данни, предоставени от Световната здравна организация) благодарение на огромното количество дим, произвеждан от индустрията.

Друго проучване, публикувано през миналия месец, посочва, че дистанцирането на Япония от ядрената енергия след катастрофата във АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., последвала мащабното затваряне на ядрените централи заради обществения натиск, също ще доведе до множество случаи на преждевременна смърт.

Япония разчиташе на атомната мощност за около една трета от генерираното електричеството. Необходимостта от рестартиране на инсталациите за изкопаеми горива доведе до рязък скок в цената на електроенергията. Тя нарасна с цели 38% в някои региони между януари 2011 г. и 2012 г., което доведе до увеличаване на смъртността, особено сред по-възрастните хора. Учените изчисляват, че повече от 4500 души вероятно са загинали в резултат на възобновяването на въглищните мощности, много повече от очакваните 1232, чиито смъртни случаи са пряко свързани с аварията на „Фукушима“ и то основно заради евакуационните процеси.

Смъртните случаи, дължащите се на ядрени аварии са само малък дял от това, което може да последва при влошаването на климатичните условие в глобален план. Както твърдят много учени и експерти, хората грешат като демонизират ядрената енергия в момент, когато тя е едно от най-добрите и ефективни решения за борба с промените в климата. Да, не е перфектна, но е много по-изгодна от изкопаемите горива.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
2
 
14
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Защо няма надпис "платена публикация"?
5
 
6
 
13
fon
преди 9 месеца
Тези глупости на някои "учени" от световното ядрено лоби ли са платени?
Ядрената енергия не е вече популярна на първо място защото е безумно скъпа. Освен това тя е много опасна физически и финансово, отделя радиоактивни отпадъци вместо СО2. Маломощна е, след 60 години на пазара дава едва 10% от световния ток и не може да реши никакви глобални енергийни проблеми. Финансира се индиректно с милиарди от обществото - АЕЦ си плащат смешните застраховки до 6 милиона, всички акции и издръжка на ядрени организации за АЕЦ се поемат от държавата, отпадъци, затваряне и т.н. Бунтове, политически стълкновения също. И след като някои луди държави се сдобият чрез нея с ядрено оръжие се харчат трилиони (АЕЦ пак не плащат и цент) за да се въоръжаваме против тези държави.
7
 
5
 
12
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
*** са доста под 10% от населението на Страната на неограничените възможности. Латиноси да, но те постепенно избеляват макар че всъщност принадлежат към бялата раса. Индийците растяха. сега раждаемостта е малко над две на жена. А най-качествения растеж е в Рашастан .Растат с мюсюлмани чиято основна цел на живота е да ни обърнат в правата вяра.
3
 
8
 
11
Hahoto до: Стоян Петров
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Растат с *** и латиноси предимно и внос на бели роби. Не са като индийците, да си растат с чистокръвни индийци ;)
8
 
4
 
10
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
и за всички ядрени фенове , ще си позволя един цитат в свободен превод ... :

Отпадъците с високо ниво (HLW) се произвеждат от ядрени реактори. Точното определение на HLW се различава в международен план. След като ядреният горивен прът обслужва един горивен цикъл и се отстранява от сърцевината, той се счита за HLW. [35] Горивните пръчки съдържат продукти на делене и трансуранови елементи, генерирани в реактора. Отработеното гориво е силно радиоактивно и често е горещо. HLW представлява над 95 процента от общата радиоактивност, произведена в процеса на производство на ядрена електроенергия. Количеството HLW в световен мащаб в момента нараства с около 12 000 метрични тона всяка година, което е еквивалентно на около 100 двуетажни автобуси (~ 200 едноетажни автобуси) или двуетажна структура с отпечатък размерите на баскетболно игрище [36]. Атомната електроцентрала с мощност 1000 MW произвежда около 27 тона отработено ядрено гориво (необработено) всяка година. [37] В 2010, имаше приблизително приблизителна оценка, че се съхраняват около 250 000 тона ядрена HLW [38], която не включва количества, избягали в околната среда от аварии или тестове. Япония изчислява, че ще съхранява 17 000 тона HLW през 2015 г. [39] HLW са превозвани в други страни, за да бъдат съхранявани или преработени, а в някои случаи и доставени обратно като активно гориво.

Радиоактивните отпадъци от пръчките за отработено гориво се състоят предимно от цезий-137 и стронций-90, но могат да включват и плутоний, който може да се счита за трансурански *** [32]. Полуживотът на тези радиоактивни елементи може да се различава доста изключително. Някои елементи като цезий-137 и стронций-90 имат полуживот приблизително 30 години. Междувременно плутоният има период на полуразпад, който може да се простира до 24 000 години. [32]

Продължаващият спор относно изхвърлянето на високоактивни радиоактивни отпадъци е основно ограничение за глобалното разрастване на ядрената енергия. [40] Повечето учени са съгласни [41], че основното предложено дългосрочно решение е дълбоко геологическо погребение, било в мина или в дълбока сонда. Въпреки това, почти шест десетилетия след започването на търговската ядрена енергия, нито едно правителство не успя да открие такова хранилище за цивилни ядрени отпадъци на високо ниво ...

и да добавя , продължавате да хрупате със салати цезий-137 и стронций-90 от чернобил , поне от там откъдето е минал облакът :))) ... и още стотици години ще ги хрупат след нас , докато изчезнат от природата ...

Още от Други
Фатих Бирол: По-оптимист съм от всякога за реализирането на енергийния преход