IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранските банки поетапно се завръщат в SWIFT

Финансовите институции бяха изключени от глобалната платежна система заради международните санкции

16:26 | 17.02.16 г.
<p>
	Клон на иранската&nbsp;Bank Sepah International в Лондон <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Клон на иранската Bank Sepah International в Лондон Снимка: архив Ройтерс

Няколко ирански банки отново са свързани с глобалната платежна система SWIFT, което им позволява да възстановят международните трансакции след вдигането на санкциите срещу Техеран, съобщи представител на SWIFT, цитиран от Ройтерс.

Иранските банки бяха отстранени от базираното в Белгия Общество за световни междубанкови финансови телекомуникации (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, SWIFT) през март 2012 г. след затягането на международните санкции срещу Техеран заради ядрената програма.

Системата се използва за плащания и кредитни линии, а изключването на Иран се отрази сериозно на способността на страната да извършва международна търговия и парични трансфери. Съгласно договорената между Техеран и световните сили ядрена сделка повечето санкции срещу страната бяха премахнати през миналия месец.

SWIFT приключи с процеса на включване на тези банки (срещу които санкциите са премахнати - б.ред.) и може да потвърди, че те отново са свързани със системата“, каза Онур Азан, мениджър за страната в организацията.

Ще продължим да работим с останалите юридически лица, които са кандидатствали за повторно включване към SWIFT, за да гарантираме плавното им присъединяване“, допълва Озан.

Повторното свързване на Иран към SWIFT се превърна в политически проблем през последните няколко седмици, след като някои консервативни парламентарни критици срещу президента Хасан Рухани се оплакаха, че присъединяването не се случва достатъчно бързо и че ядрената сделка не предоставя достатъчно ползи на страната.

Озан не представи допълнителна информация за това кои ирански банки са били включени обратно в системата за глобални разплащания. Централната банка съобщава в изявлението, че всички банки, които не са обект на останалите в сила санкции, са били свързани, включително тя самата, но някои от чуждите дъщерни дружества и клонове на банките все още работят по въпроса.

Въпреки че включването към SWIFT ще улесни движението на пари към и извън Иран, очаква се много банки да останат предпазливи, когато правят бизнес със страната, поне на първоначален етап.

Съгласно ядрената сделка неамериканските банки могат да възобновят търговията с Иран. Тъй като САЩ запазиха санкции срещу Иран, наложени преди ядрената криза заради други проблеми, например правата на човека, банкерите не са убедени в юридическата база за водене на бизнес и се опасяват, че все пак може да се окажат обект на действия на американските власти.

Американските банки остават със забрана за осъществяване на бизнес с Иран директно или индиректно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още