Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Каква е цената за спасяването на света?

Глобалното затопляне е факт и то ще има отражение върху всеки, но колко ще струва на отделния потребител борбата с промените в климата

Каква е цената за спасяването на света?

Снимка: Ройтерс

Исканията за бързи мерки за „спасяване“ на климата стават все по-драстични. Въпреки това говоренето за такива разходи изглежда по-скоро се смята за някак си „неморално“, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Думите, използвани за описанието на изменението на климата, стават все по-драстични. Изречението на Грета Тунберг „Искам да се изплашите" вече не е най-екстремната формулировка. Британският в. Guardian говори в бъдеще за „климатичната катастрофа“, а германският град Констанс призовава за свикване на „извънредно положение за климата". Всичко това създава впечатлението, че човечеството няма друг избор, освен да спре незабавно емисиите на всички парникови газове.

Икономистите не са свикнали с такова мислене. Те са свикнали да противопоставят ползите и разходите. В случая с изменението на климата това значи: каква полза ще имаме, да предотвратим в бъдеще обедняването и бедствията, ако промяната доведе до по-голям брой хора в бедност?

Още по темата

Уилям Нордхаус, носител на Нобелова награда за икономика, която получи за икономическите си изследвания в областта на изменението на климата, прави някои изчисления в новото си изследване, публикувано в American Economic Review. Нордхаус е голям застъпник за опазването на климата, той измисли и целта двата градуса (увеличението на средната температура на Земята не трябва да превишава два градуса по Целзий – бел. ред.). В продължение на много години той прекарва време в създаването на нови модели за щетите, причинени от изменението на климата и разходите за опазването му. 

Сега той е изчислил, че че целта за 1,5 градуса е недостижима, а целта за 2 градуса (която самият той „изобретява") е в риск. Той също така счита, че последствията, както и разходите за мерките за опазване на климата, са управляеми.

Последната му идея: може да не се наложи целта от два градуса да се достигне веднага, а е достатъчно да се достигне със средна стойност от 100 години. В крайна сметка някои от най-вредните последици от изменението на климата ще се случат само ако климатът остане горещ за дълго време. Като цяло, оптималното съотношение между разходи и ползи ще бъде постигнато дори при песимистични предположения за такива емисии, водещи до глобално затопляне от три градуса до 2100 г.

Икономистът изчислява и цената на всичко това. За да се постигне целта от две градуса, според него цената следващата година ще трябва да е 275 долара за тон въглероден диоксид, отделен в атмосферата. Как би изглеждала тази цена за обикновения потребител: 58 евроцента на литър бензин, 32 евро за полет в икономична класа от Мюнхен до Хамбург и почти 1600 Евро за полет от Франкфурт до Сингапур. До 2050 г. цената би се утроила.

Оптималната ставка на Нордхаус би била много по-изгодна. Цената на CO2 би била 43 долара на тон през следващата година, което ще прави 10 цента за литър бензин, 5,60 евро за полет в икономичната класа от Мюнхен до Хамбург (130 кг) и 270 евро за полет от Франкфурт до Сингапур. До 2050 г. цената ще се повиши до 105 долара за тон – все пак по-малко, отколкото при целта от два градуса.

Продължението вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
преди 3 седмици
"Изречението на Грета Тунберг „Искам да се изплашите" вече не е най-екстремната формулировка."

Единственото, от което се плаша в случая е, че едно идиoтче се опитва да командва... и политици и милиони хора го слушат !!!
3
 
14
 
10
преди 1 месец
Глобалното затопляне и климатичните промени са факт неоспорим, но каво общо имат те с човешката дейност, е тема с една огромна питанка...!!! Затопляне и замръзване, брутални и даже внезапни промени в климата на Земята е имало много и всички - без грам човешка дейност. Месопотамия и северна Африка са били зелени градини в зората на нашата цивилизация, а сега са пустини. В Сибир извадиха замръзнали мамути, които имаха в стомаха си още несмляна листна маса - замръзнали са за часове и от тогава там е лед, а е било топло и зелено. На дъното на морета и океани откриват останки от градове... Никой не знае какво и защо се е случило, но едно е сигурно - не е предизвикано от въглеродни емисии на човешка дейност!!!
Просто едни умни и алчни хора създадоха една огромна далавера, за да станат още по-богати, а зелените лешперчета, които живеят в нета, я превърнаха във всенародно движение и самите те се превърнаха в необходимата обществена енергия, която завъртя колелото на големия грабеж. И не е проблем, че некой ше напълни гушката - това се прави от векове. Проблем е, че се унищожава икономиката в най-развитата част на света - Европа и САЩ, а хората, които виждат истината и се опитват да задържат и обуздаят този полудял екстремизъм, се кичат с всякакви епитети...
Тва е...
А цената е като за гусин Блумбърг - колкото повече, толкова повече... :lol:
0
 
11
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
вчера четох, че г-н Блумбърг заделил 0.5 млрд. USD с цел да затвори въглищните централи в Щатите. и ето го вече тръгна с мощна пропаганда. всички го знаят за неговото изключително високо его и огромната омраза към Тръмп и всичко, което прави. така, че манипулатора Блумбърг си чеши крастата и целия свят като луд почва да го повтаря. не затова се борих да свалям комунизма, тази пропаганда е по-страшна и по-префинена от комунистическата. тогава знаехме, че каквото пише Разбойническо дело, просто му слагахме знак минус и готово, разбираме какво се е случило. а между другото - дори и да има някаква промяна в климата, човек не може да промени. аз съм обаче истински загрижен за чистотата на реките, езерата и моретата. там трябва борба. особено в Азия мръсотията е чудовищна.
9
 
10
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Поредните затоплистки лъжи.Никакво глобално затопляне няма.Средната температура в долните атмосферни слоеве през 2018г е само с 0,2 градуса повече от 1979г.
Затоплистите нарочно включват и океанските температури,за да изкарат ,че има повишение,но океаните са толкова необятни,че няма как да се измерят точно температурите.А и винаги се е мерела температурата на въздуха,не на близката река или езеро.
15
 
12
 
7
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 1 месец
спри за цапаш ефира жалък пес тролски

Още от Други
Жители на Хонконг отново на протест - този път срещу търговци от Китай