IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косвените данъци все по-предпочитани по целия свят

Te са били увеличени в 13 от 130 страни от януари 2013 г., докато в нито една държава не са били намалени, сочи доклад

09:14 | 29.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Косвените данъци все по-предпочитани по целия свят

Правителствата по света разчитат все повече на косвените данъци за сметка на преките като източник на държавни приходи, показва проучване на компанията за консултантски услуги KPMG. От друга страна пък се наблюдава намаляване на корпоративните данъци, пише в свой анализ Financial Times.

Тринадесет държави са увеличили косвените си данъци от януари 2013 г., докато нито една не ги е намалила. Всяка десета държава пък е увеличила данъците върху потреблението през последните 15 месеца, сочи проучването, обхващащо около 130 страни. Ставките на корпоративните данъци са били вдигнати в 9 държави, но са паднали в 24. 

Данъчните ставки изглежда се стабилизират след десетилетие на спад, въпреки че за повечето институции предпочитаният начин за увеличаване на приходите е чрез одити и разследвания, се казва в проучването.

Сред страните, вдигналите косвените данъци, се нареждат Кипър, Финландия, Франция, Италия и Япония, която увеличи данъка върху потреблението от 5 на 8% този месец, като е възможно ново повишение до 10% следващата година, в зависимост от състоянието на икономиката.

Увеличаването на косвените данъци е доказателство за това, че те се превръщат в предпочитани от институциите по света, които се опитват да осигурят повече от така нужните им приходи. Едно от основните предимства на този тип данъци са ниските разходи по събирането им, посочва проучването.

Унгария е страната с най-висок дял на налагане на косвени данъци – 27 на сто, докато в Аруба – автономна област в Кралство Нидерландия, те са най малко – едва 1,5%. САЩ се отличават сред останалите държави заради липсата на данък върху добавената стойност, въпреки че повечето щати компенсират това като вдигат данъците върху продажбите.

Най-ниският корпоративен данък се изисква в Черна гора, където той е 9%, докато на другата крайност са Обединените арабски емирства (ОАЕ) с 55%. KPMG обаче отбелязва, че „наличието на най-високата ставка обаче не гарантира неговата събираемост“.

Чили, Гърция, Индия, Израел и Люксембург са едни от страните, вдигнали корпоративните си данъци, докато сред тези, които са ги намалили, виждаме Дания, Португалия, Южна Африка и Великобритания.

Докладът също посочва, че компаниите срещат завишен контрол и проверки относно техните данъчни плащания в резултат от изместването на фокуса към прозрачността и етиката. „Със завишаването на контрола и правилата против злоупотреби, като резултат от публичен и финансов натиск, оптимизирането на данъците постепенно ще бъде затруднено“, се казва в проучването.

Събирането на косвените данъци също се е усложнило заради непрекъснатите промени на нормативната уредба и ставките в комбинация с „все по-агресивен и противоречив“ подход при самото им събиране. Освен това изискванията към компаниите за отчитане пред данъчните власти стават все по-строги.

Отчетността на данъчните плащания по страни, която вече е задължителна за компаниите в добивната и банковата индустрии в Европейския съюз (ЕС), ще се разрасне в глобален мащаб през следващото десетилетие, прогнозира KPMG.

Докладът също така подтиква компаниите да подхождат с по-голяма прозрачност към повишения публичен контрол върху данъчните им операции, показвайки своя принос за обществото чрез данъците. „Не оставайте безучастни – този въпрос ще остане на дневен ред“, се призовава в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още