IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Облаците над глобалната икономика стават все по-тъмни

По думите ѝ най-голямата опасност идва от влошаването на доверието

11:24 | 12.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увеличаващото се търговско напрежение представлява все по-голяма заплаха за световната икономика. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време на конференция в Берлин.

„Облаците на хоризонта... стават все по-тъмни с всеки изминал ден“, посочи тя, цитирана от CNN Money.

По думите ѝ „най-големият и най-мрачен облак, който виждаме, е влошаването на доверието, което е предизвикано от опита за предизвикване на начина, по който се извършва търговията, по който се водят отношенията и по който многонационалните организации оперират“.

Коментарът ѝ идва след бурния край на срещата на Г-7 в Канада миналата седмица, на която американският президент Доналд Тръмп отправи остри критики към съюзниците на САЩ и най-вече към канадския премиер Джъстин Трюдо във връзка с търговията.

Напрежението беше високо още преди срещата, след като САЩ въведоха мита върху вноса на стомана и алуминий от ключови свои партньори като Европейския съюз, Канада и Мексико, които отговориха с контрамерки.

Вашингтон е в обтегнати отношения и с Пекин. До края на тази седмица се очаква администрацията на Тръмп да обяви списък с китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, на които ще бъдат наложени мита.

Решението на Вашингтон роди съмнения за резултата от търговските преговори с Китай, който преди това заплаши да отговори със санкции срещу сходен обем стоки, включително автомобили, самолети и соя.

В изказване заедно с Лагард генералният директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо заяви, че увеличаващото се напрежение в световната търговия „рискува голям икономически удар, подкопавайки силния, устойчив период на търговски растеж от финансовата криза“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
salaga
преди 5 години
Споко бе, не виждате ли че това е съгласувана далавера за вдигане на данъците на плебса. Нали тези мита отиват в крайните цени в магазините. Другото е театър. Сценка: Тръмп брани интересите на американския народ , съответно другите бранят интересите на своите си народи. А всъщност парите от митата отиват във финансовитр им министерства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Дано си шибнат едни на други митата. Да видим реднеците, тоест 'високоинтелигентните' избиратели на тромбона, къде ще си продават соята :D Иначе ако китайците мислят, че боинзите с 10-20% отгоре стават много скъпи - ми супер, има еърбъси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Прекрасно новини идващи от устата на Лагард, дай Боже да видим една хубава рецесия последвана от мечи пазар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"списък с китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, на които ще бъдат наложени мита."Първо се обявява числото, после детайлите. Това са модерните целенасочени санкции.При руснаците е обратно - първо имената на санкционираните, после числата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още