IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международната търговия се сви с 0,8% през първото тримесечие

Данните са нов сигнал за колебливостта на глобалното икономическо възстановяване пет години след началото на кризата

13:33 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Международната търговия се сви с 0,8% през първото тримесечие

Световните търговски потоци намаляха през първите три месеца на 2014 г., изпращайки нов сигнал за цялостната колебливост на глобалното икономическо възстановяване пет години след началото на финансовата криза.

Холандското бюро за анализ на икономическата политика (Centraal Planbureau – СРВ) съобщи, че обемът на световния износ и внос през март е спаднал с 0,5% на месечна база. В периода януари-март пък търговският обмен е намалял с 0,8% след ръста от 1,5% през последните три месеца на миналата година, предава MarketWatch.

СРВ събира всеки месец данните за вноса и износа за 96 страни от целия ​​свят. Статистиката осигурява относително обективен поглед върху глобалната търговия, която е в тясна корелация със световния икономически растеж.

През първото тримесечие износът от развиващите се икономики в Азия е отбелязал най-голям спад, свивайки се с 4,5 на сто. Централна и Източна Европа (ЦИЕ) пък е бил единственият регион, отчел ръст на експорта.

Развиващите се азиатски икономики също така са отбелязали и най-големия спад на вноса въпреки силното разширение от 4,5 на сто в Япония. Резултатът в Страната на изгряващото слънце вероятно е свързан с растежа на потребителските разходи преди покачването на данъка върху продажбите от 1 април.

Според СРВ износът и вносът на САЩ също са намалели през тримесечието, докато търговските потоци към и от еврозоната са останали почти без изменение.

Спадът в търговските потоци е в съответствие и с други доказателства, които водят голяма част от експертите към мнението, че глобалната икономика е отчела слаб старт на 2014 г.

По-рано тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че икономическият растеж на 34-те ѝ члена се е забавил за второ поредно тримесечие през трите месеца до края на март.

Международната търговия се срина в последните години в резултат на финансовата криза от 2008 г. Въпреки това през 2010 г. бе отчетено известно възстановяване. Оттогава насам растежът е или бавен, или като цяло незначителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още