IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Олимпиадата в Рио няма да помогне особено на бразилската икономика

Само някои избрани компании могат да извлекат значителна полза, прогнозира рейтинговата агенция

09:35 | 17.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро няма да помогнат особено много на затруднената бразилска икономика, но само някои избрани компании могат да извлекат значителна полза, прогнозира рейтинговата агенция Moody’s, цитирана от Bloomberg. 

Експертите се фокусират върху влиянието на туризма около Олимпиадата и най-вече 350-те хиляди зрители, които правителството очаква в Рио през август и на Параолимпийските игри през септември. Властите не са взели предвид потенциалните ефекти от разпространението на вируса Зика, който се оказа неочакван фактор за прогнозите на икономистите. Някои атлети изразиха опасения за пътуването до страната, чуха се и призиви игрите да бъдат преместени, посочва Bloomberg.

Без да споменават вируса Зика, в своя анализ, Барбара Матос и екипът ѝ посочват, че повишената активност в търговията на дребно ще бъде от полза за Cielo – най-голямата компания за картови разплащания в Бразилия. Печеливши ще бъдат и Localiza Rent a Car, официалната компания за коли под наем на Олимпийските игри, както и Latam Airlines Group, официалният авиопревозвач на членовете на Международния олимпийски комитет.

Полза в дългосрочен план ще извлече района около Рио де Жанейро. Като се изключат спортните съоръжения, градът е приел инвестиции в инфраструктура на стойност 7,1 милиарда долара. Наследството от Олимпиадата ще включва и разширение на метрото и проект за градска железница от вътрешното летище Сантос Дюмонт, като това ще направи града по-ефективно място за правене на бизнес, посочва Moody’s.

Бразилия е в разгара на рецесия и политическа криза, която може да доведе до отстраняването от власт на Дилма Русеф три месеца преди началото на игрите. Според рейтинговата агенция Олимпиадата има неутрално въздействие над суверенния кредитен рейтинг на икономиката, която се очаква да се свие с 3,7% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още