IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s повиши перспективата за кредитния рейтинг на Саудитска Арабия

Агенцията се позовава на способността на Кралството да спре миналогодишното увеличение на държавния дълг и на силния ценови ръст при петрола

12:30 | 06.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Перспективата за кредитния рейтинг на Саудитска Арабия беше повишена до “стабилна“ от „отрицателна“ от страна на кредитната агенция Moody’s Investors Service, която се позовава на способността на Кралството да спре миналогодишното увеличение на държавния дълг, съобщава Bloomberg. 

Moody's потвърди рейтинг A1, петата по големина оценка на компанията. Тази оценка е по-висока от тези на Fitch Ratings и S&P Global Ratings. Последният път, когато Moody's намали перспективата за Саудитска Арабия, агенцията подчерта отслабването на фискалната сила, произтичащо от тежкия шок при световното търсене на петрол, предизвикан от пандемията от Covid-19.

Решението на Moody's се основава на „оценката на подобряването на ефективността на фискалната политика на правителството, доказана с политическите отговори в периоди на ниски и високи цени на петрола, които последователно демонстрират ангажимент за фискална консолидация и дългосрочна фискална устойчивост“, изтъкват анализатори на агенцията, включително Луси Вила.

 „Очакваното фискално подобрение през следващите няколко години ще бъде улеснено от по-високите цени на петрола, въпреки че стабилната перспектива също взема предвид очакванията, че цените на петрола ще останат нестабилни“, добавят те.

Саудитска Арабия, един от най-големите износители на петрол в света, от години се опитва да диверсифицира икономиката си спрямо „черното злато“. Това е отразено най-вече в плана за трансформация на престолонаследника принц Мохамед бин Салман „Визия 2030“, който се фокусира главно върху проекти, насочени към насърчаване на туризма. Все още обаче зад повече от две трети от износа на Саудитска Арабия стои петролът.

Тази зависимост ще „остане важна характеристика на кредитния профил на Саудитска Арабия за много години напред, ограничавайки държавния рейтинг“, изтъква Moody's.

Повишаване на рейтинга може да последва, ако реформите за диверсификация спрямо петрола се осъществят с по-бързи темпове от очакваното, добавят от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още