IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На вниманието на инвеститорите - Олимпийските игри започват

Загубата на дадена страна на спортно мероприятие е последвана от загуба на нейния фондов пазар на следващия ден, показва изследване

15:35 | 05.08.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предупреждение към търгуващите с акции – Олимпиадата в Рио де Женейро започва. Това означава, че трябва да запазите парите си в джоба и да инвестирате по-малко до края на Олимпиадата на 21 август, пише в коментар за MarketWatch колумнистът Марк Хълбърт.

Впечатляващо количество академични изследвания разкрива, че акциите са склонни да се колебаят по време на големи спортни събития.

Едно такова изследване се появи през август 2007 г. в престижното издание Journal of Finance. Проучването беше проведено от финансовите професори Алекс Едманс от бизнес училището в Лондон, Диего Гарсия от университета на Северна Каролина и Оюванд Норли от норвежкото училище по мениджмънт. 

Учените изследвали над 2000 спортни събития и установили, че загубата на дадена страна на спортно мероприятие е последвана от загуба на нейния фондов пазар на следващия ден. Това е така, защото инвеститорите стават по-песимистични, когато отборът на страната им загуби и това смрачава мирогледа им за всичко. С други думи - очилата, които носят в такива моменти, не са розови. 

За много от вложителите би било трудно да приемат, че настроенията им в действителност могат да имат толкова мощен ефект върху решенията им. Но професорите цитират редица психологически изследвания, които документират точно такова въздействие.

Така че какво ли може да се случи на фондовия пазар на дадена страна, когато атлетите ѝ бият на подобни състезания?

Интересното е, че професорите не намират съответстващ положителен пазарен ефект.  Това е така, защото според тях загубилите фенове са по-склонни да бъдат унили, отколкото феновете на победителите да бъдат щастливи.

Загубата на дадена страна не винаги води до намаляване на доходността  на нейния фондов пазар и дори когато това стане, понижението не винаги е от такова значение. Но когато се фокусирате върху колективното въздействие върху продажбите на глобалните фондови пазари, комбинираният ефект може да бъде значителен.

Професор Едманс обяснява, че подобна логика не е изследвана за скорошните лятна и зимна олимпиада, но други проучвания показват, че тя е валидна за американските акции по време на Световната купа.

Може би всички инвеститори, не само тези, които емоционално броят медалите на Олимпиадата, а всички, трябва да си вземат почивка от инвестирането поне до закриващата церемония на игрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Професор Едманс обяснява, че подобна логика не е изследвана за скорошните лятна и зимна олимпиада, но други проучвания показват, че тя е валидна за американските акции по време на Световната купа."Само американски акции !!! И ко мо не тата няма да могат да ви излъжат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още