IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Публичните дългове трябва да се понижат до 50% от БВП

Осезаеми промени във функционирането на икономиките настъпват при дългова тежест от порядъка на 70-80%, посочват от организацията

18:17 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Публичните дългове трябва да се понижат до 50% от БВП

В резултат на финансовата криза, след 2008 г. се наблюдава глобална тенденция на нарастване на нивата на публичен дълг.

Сега обаче дълговата тежест трябва да бъде понижена до „разумни нива“ от около 50% от брутния вътрешен продукт (БВП), за да могат правителствата да се заемат с по-дългосрочни предизвикателства като здравеопазването и пенсионното осигуряване, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от CNBC.

„За да си осигурят сигурен буфер срещу нови сътресения, страните трябва да понижат дълговите си нива до около 50% от БВП или още повече“, се посочва в доклада на ОИСР.

Организацията признава, че устойчивите дългови нива са различни за различните стани, но допълва, че понижаването им до 50% от БВП може да бъде подкрепено с множество аргументи.

ОИСР изтъква, че осезаеми промени във функционирането на икономиките настъпват при дългова тежест от над 70-80% от БВП. При тези нива „дълговият ефект върху лихвените проценти е по-ясно изразен, а дискреционната фискална политика по-неефективна“.

Ето защо, за да избегнат превишаването на нивата от 70-80%, повечето страни трябва да си гарантират сигурен буфер, като си поставят за цел дългосрочен дългов лимит от максимум 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още