Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ОИСР: Суверенните фондове имат ограничена роля в борбата с климатичните промени

Държавните фондове, които контролират активи за около 8,2 трлн. долара, не полагат достатъчно усилия в прехода към нисковъглеродна икономика

ОИСР: Суверенните фондове имат ограничена роля в борбата с климатичните промени

Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg

Суверенните фондове разполагат с потенциала да играят важна роля в прехода към нисковъглеродна икономика, но досега не са използвали пълния си капацитет в тази насока, сочи доклад на Центъра за развитие към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Ройтерс.

Въпросните държавни фондове контролират активи на стойност около 8,2 трлн. долара и притежават около 8% от акциите на всички листнати на борсата компании в света. 

Още по темата

Но усилията на суверенните фондове за справяне с климатичните промени остават до голяма степен „амбициозни“ на хартия  и само малка част от тях систематично се справят с климатичните рискове в своите портфейли, посочват от ОИСР.

Няколко фонда до момента са приели фокусирани върху климата активни политики, за да намалят въглеродните отпечатъци на своите портфейли. По-малко от 1% от инвестициите на държавните фондове отиват за нисковъглеродни решения, добавят от ОИСР.

Организацията отбелязва, че фондовете трудно ще могат да предприемат действия, свързани с климата, различни от тези на техните правителства, освен ако не им бъдат осигурени средства за покриване на свързаните с това разходи.

ОИСР предлага суверенните фондове да обсъждат въпроси, свързани с климата, с компаниите от техните портфейли, директно или чрез своите мениджъри на активи. Фондовете трябва да подбират и наблюдават мениджърите на активи въз основа на резултатите по отношение на климата, докато по-големите държавни фондове трябва да инвестират директно в инфраструктура, подпомагаща ограничаването на въглеродните емисии.

Фондовете за стратегически инвестиции може би са в по-добра позиция относно прехода към нисковъглеродна икономика, тъй като имат цели с „двойно дъно” по отношение на финансовата възвръщаемост, съчетани с правителствената политика.

Суверенните фондове биха могли да се възползват от по-тясното сътрудничество с тези фондове, които вече притежават много от уменията, необходими за ефективно финансиране на борбата с климатичните промени, както и с пенсионните фондове, изградили капацитет за директни инвестиции в инфраструктура, добавя ОИСР.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Съветът за сигурност на ООН с ново заседание заради насилието между Израел и Газа