Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ООН: Глобалната икономика ще се възстанови от миналогодишните щети през 2021 г.

Развитите икономики ще се възстановят с около 4 на сто през тази година, докато развиващите се страни ще отчетат средно 5,7-процентен ръст, показва доклад на ООН

ООН: Глобалната икономика ще се възстанови от миналогодишните щети през 2021 г.

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Световната икономика ще отбележи умерено възстановяване от 4,7% през тази година, след като през 2020 г. се свие с 4,3 на сто на фона на щетите, нанесени от разпространението на коронавируса в глобален план, прогнозират от ООН.

Докладът на ООН за икономическите и социални условия показва, че развитите икономики, които се свиват средно с 5,6% през 2020 г., се очаква да се възстановят с 4 на сто през тази година, докато икономиките на развиващите се страни, отбелязват средно 2,5-процетнен спад през изминалата година, след което ще се възстановят, разширявайки се с 5,7% през 2021 г., съобщава Ройтерс. 

Още по темата

„Мащабните и навременни фискални реакции предотвратиха подобна на голяма депресия икономическа катастрофа в световен мащаб“, изтъкват от ООН в доклада. „Остава жизненоважно икономиките от Г-20 да се върнат към траекторията на растеж, не само за да подкрепят останалите икономики по света, но и за да направят световната икономика по-устойчива на бъдещи сътресения“, се допълва в становището.

Според проучване на ООН около 131 млн. души са преминали под прага на бедност през 2020 г.

Според Международната организация на труда (МОТ) световната икономика няма да може да възстанови напълно щетите за заетостта от миналата година през 2021 г., след като пандемията от COVID-19 е успяла да изтрие 255 млн. работни места.

Щетите, които пандемията нанесе през 2020 г., в исторически план са безпрецедентни и около четири пъти по-големи, отколкото по време на финансовата криза през 2009 г., отбелязва МОТ.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Байдън и Ердоган са постигнали съгласие за Афганистан, но не и за С-400