IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на сливания и придобивания бележи най-бавния си старт от 2015 г.

В световен мащаб от началото на годината са обявени сделки за едва 23,8 млрд. долара спрямо 134,1 млрд. долара за същия период на 2019 г.

19:00 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарът на сливания и придобивания (M&A) изглежда все още не се е върнал от празничната си почивка.

Той бележи най-бавното си начало от пет години насам, като в световен мащаб от началото на годината са обявени сделки за едва 23,8 млрд. долара. За сравнение – през първата седмица на миналата година обявените трансакции бяха за общата сума от 134,1 млрд. долара.

Дори и без сделката за 88 млрд. долара на Bristol-Myers Squibb Co. за Celgene Corp. през третия ден от началото на миналата година, трансакциите през 2020 г. - включително и инвестициите, са далеч зад тези през първата седмица на 2019 г. Това показват данни, обобщени от Bloomberg.

Спадът през първите седем дни на годината става факт на фона на активен декември, по време на който сделки за около 380 млрд. долара бяха обявени. Това на свой ред е скок от 59% спрямо същия месец на предходната година, показват данните.

Общо 2019 г. приключи със сделки за 3,6 трлн. долара в глобален мащаб, което е малко по-малко от представянето през предходната година.

Тазгодишният бавен старт е особено подчертан в САЩ, където през изминалата седмица бяха обявени 297 сделки за общи 9 млрд. долара спрямо 300 за 22 млрд. долара за същия период на миналата година включително трансакцията за Celgene. Сделката бе втората по големина за 2019 г., като бе изпреварена единствено от покупката на Raytheon Co. от United Technologies Corp., обявена през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още