Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Подкрепен от BlackRock фонд ще инвестира 500 млн. долара за защита на климата

Най-големият мениджър на активи ще предостави първите 100 млн. долара от финансирането за инициативата Партньорство за финансиране на климата

Подкрепен от BlackRock фонд ще инвестира 500 млн. долара за защита на климата

Снимка: Ройтерс

Подкрепяна от BlackRock група възнамерява да набере 500 млн. долара за фонд за частен капитал, който ще инвестира в инфраструктура, свързана с борбата с климатичните промени в развиващите се икономики, съобщава Ройтерс.

Най-големият мениджър на активи ще предостави първите 100 млн. долара от финансирането за инициативата Партньорство за финансиране на климата (Climate Finance Partnership-CFP), създадена през 2018 г. от Франция, Германия и благотворителната фондация Hewlett and Grantham. 

Още по темата

Финансирането от страна на BlackRock ще премине към „транш за първа загуба“, който ще поеме всички първоначални загуби - предпазна мярка за други потенциални инвеститори, които могат да помогнат на фонда да набере още 400 млн. долара.

CFP ще насочи средствата към възобновяемата енергия, енергийната ефективност, както и към решенията за съхранение на енергия и електрическия транспорт. Поне една четвърт от инвестициите ще са планирани да се влеят в страни от Африка, а останалите – към страни в Югоизточна Азия и Латинска Америка.

Инициативата е част от мащабното преструктуриране, започнато от BlackRock, което е свързано с всички активи, в които мениджърът има дял или контролира. Промяната във фокуса на BlackRock цели загърбване на изкопаемите горива и стимулиране чрез инвестиции на развитието на чисти енергийни източници, промяна в социалните нагласи относно климатичните промени и по-голямата ангажираност на бизнеса и обществеността по тези въпроси.

По-рано този месец изпълнителният директор на BlackRock Лорънс Финк изпрати писмо до топ мениджърите на компаниите, в които дружеството има дял, призовавайки ги да се ангажират по-сериозно със защитата на климата и околната среда.

Франция и Германия ще инвестират 30 млн. долара при първоначалното набиране на средства за фонда, докато фондацията Hewlett and Grantham и фондът Jeremy and Hannelore Grantham Environmental Trust ще предоставят съответно 10 млн. долара и 7,5 млн. долара.

Членовете на CFP обещаха да помогнат за набирането на допълнителен капитал.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Градовете не правят климатични инвестиции, където са най-необходими