IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Канада падна, предстоят избори през май

Консервативната партия управлява Канада от 2006 г. с две поредни правителства на малцинството и може отново да спечели

10:15 | 26.03.11 г.
<p>Стивън Харпър е премиер на Канада от 2006 г. <i>Снимка: pm.gc.ca</i></p>

Стивън Харпър е премиер на Канада от 2006 г. Снимка: pm.gc.ca

Опозицията в Канада събори консервативното правителство в петък, подготвяйки почвата за избори през май, които според социологическите проучвания отново ще бъдат спечелени от консерваторите, предаде Ройтерс.

Опозицията спечели вота срещу правителството, което обвинява в лошо управление и свръх потайност, със 156 гласа „за” спрямо 145 „против” в Камарата на общините.

След поражението на правителството предстоят избори, като икономиката вероятно ще е сред основните теми в надпреварата. Вероятните дати са 2 май или 9 май.

След новината канадският долара остана стабилен, а местните акции пренебрегнаха политическите вълнения и приключиха търговията с леко повишение.

Премиерът Стивън Харпър призна, че е разочарован от резултата и каза, че канадците не искат да имат четвърти общи избори за по-малко от седем години.

„Наш приоритет ще остане да осигурим стабилност и сигурност за канадците във все още изключително предизвикателните глобални обстоятелства”, коментира той пред репортери след вота.

Той допълни, че в събота ще посети генерал-губернатора на Канада Дейвид Джонстън, за да поиска официалното разпускане на парламента и определяне на дата за изборите.

Консервативната партия управлява Канада от 2006 г. с две поредни правителства на малцинството и е значително по-напред от основния си опонент Либералната партия в социологическите проучвания. Ако данните от проучванията се потвърдят на изборите, Харпър отново ще има най-голям брой места.

Реален шанс да спечелят изборите имат само консерваторите или либералите, като и двете партии подчертават нуждата от фискални ограничения и необходимостта да се намали рекордният бюджетен дефицит на страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още