IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2035 г. ще се раждат повече мюсюлманчета от християнчета

Населението, изповядващо християнството, не е спряло да се увеличава, но това се случва с много по-бавен темп

17:08 | 08.04.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мюсюлманките ще раждат повече деца от християнките до 2035 г., показва ново проучване, публикувано в британския вестник Independent.

Християнството в момента е най-разпространената религия по света, изповядвана от една трета от 7,3-милиардното население на света през 2015 г. Ислямът е на второ място с общо 1,8 млрд. мюсюлмани в световен мащаб.

Но след по-малко от 20 години това се очаква да се промени, показва изследване на Pew Research Centre, според което ражданията на мюсюлманчета ще изпреварят раждането на християнчета, превръщайки исляма в най-бързо растящата религиозна група в света.

Според изследването вече има ясни индикации за бързото нарастване на мюсюлманските популации. В периода между 2010 и 2015 г. ражданията на мюсюлмани представляват 31% от всички раждания в света, увеличавайки мюсюлманския дял в глобалното население, което се оценява на 24% през 2015 г.

Населението, изповядващо християнството, не е спряло да се увеличава, но това се случва с много по-бавен темп. През последните години 33% от родените в света бебета са деца на християни. Според проучването християнското население нараства по-бавно, защото е по-възрастно от мюсюлманското.

Докато сравнително младото християнско население в райони като Субсахарска Африка ще се увеличaw в следващите десетилетия, повече християни умират, отколкото се раждат, в богати региони като Европа. Например в Германия изчисленията показват, че смъртните случаи са с 1,4 милиона повече от ражданията между 2010 и 2015 г.

В световен мащаб по-младото население и темповете на висока раждаемост на мюсюлманите ще доведат до прогнозата, че между 2030 и 2035, ще има малко повече бебета, родени от мюсюлмани (225 милиона), отколкото от християни (224 милиона), въпреки че общото християнско население все още ще бъде по-многобройно.

Между 2055 и 2060 година разликата между двете групи се очаква да бъде 6 милиона (232 милиона раждания на мюсюлмани срещу 226 в християнски семейства).

Атеисти, агностици и тези, които не изповядват никаква религия, се очаква да намалеят като дял от световното население в следващите десетилетия. Между 2055 и 2060 година само 9% от всички бебета ще бъдат родени от жени, които не изповядват никоя религия, докато седем от десет деца ще се раждат от мюсюлманки (36%) и християнки (35%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 37 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Може и да е така както пише, трябва да продължиш. Исляма е преписан от християнството, която е преписано от юдаизма, който всъщност преписан от египтяните(десетте божи заповеди са изписани в храмове много по-стари от нашата религия), които са го преписали почти буквално от асиро-вавилонците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
ем тва е сегашния християнски свят го интересува в кой мол или кръчма да се набие и да се напие - духовност = 0 хуманност = 0 ценности = 0 изпотрепаха хората, нормално е да си получи възмездието което заслужава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
еми да като погледнеш тея от тяхната религия не са измислили абсолютно нищо ама грам всичко което ползва света е направено и измислено от белия и китайския човек, тея с Исляма (преписан от Християнството) не са напрайли нищо, а преди да дойде тая глупава религия са били нещо след тва черта .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 48 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Въобще не е спекулативно , щот Айшето нема да иде да прави кариера или да обърне резбата , за разлика от еманципираната европейско - американска жена , пък на Асан у главата му е само да скрие салама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 7 години
Господа, стига простотии! Преди 30 години раждаемостта при арабите е била 6 деца да жена. Преди няколко години най-висока е била при сирийките - 2.4 на жена. При иранците е слязла даже под две. Висока раждаемост има само в Африка, но и там тенденцията е ясна. Така че да мерите с раждаемостта след 20 години, без да отчетете очевадната тенденция и при мюсюлманите е спекулативно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Аха , хомосите поколение не дават...в мюсюлманския свят не ги обичат никак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 46 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
И това което се констатира в тази статия е напълно закономерно като се има предвид, че повечето от уж християнското поколение беше претопено чрез систематична атеистична и модернистична пропаганда, която направо зачеркна целия християнски морал.Сега очаквайте поколение и прираст от така обгрижваната и ревностно защитавана хомосексуална част от останалото общество, доколкото въобще можем все още да го наречем общество тази объркана и безлична съвкупност от егоистични и про*сти индивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Подобно заглавие не е ли расистко или шовинистично?Бъдещето принадлежи на тези, които успеят да осигурят оцеляване на поколението си, а не на тези с по-голямо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Омесване на човешкото стадо , нови "ценности" , и хайде в кошарата наречена Нов световен ред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
всяка велика Империя/Цивилизация бива разпадана/превземана от варвари, западната цивилизация няма да напрай изключение. Фашагите от Сашш напрайха всичко възможно да ги изтребят, но хуманните евроггейски сороспетини напускаха варварите вътре в ядрото и то да бъдат хрантутени на гърба на християните. Християните освен това нямат нищо духовно повече в себе си, а са проссто консуматорско общество, което е толкова деббилно вече че се равнява на мюсюлманското даже по някои точки ги превъзхожда с ***, педдалщина, низост и извратеност. Еми освен да пожелаем честит нов Халифат друго нищо не ни остава или ?!? Наследството на Опенхаймер моеше да опрай нещата ама сороспийските права на човека не дават .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още