IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата за импийчмънт на Дилма Русеф е стартирана

Ако бъде официално обвинена, Русеф ще бъде временно отстранена от длъжност за срок до 180 дни

22:38 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Депутати от опозицията държат плакати с надписи &quot;Импийчмънт сега&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Депутати от опозицията държат плакати с надписи "Импийчмънт сега". Снимка: Ройтерс

Бразилските депутати стартираха днес процедура за импийчмънт на президента на страната Дилма Русеф, предаде Ройтерс.

Днес е била учредена комисия от 65 депутати, която да изготви доклад и да прецени дали да продължи процедурата срещу Русеф, която е обвинена от опозицията в измами при отчитането на държавните средства през 2014 г., когато бе преизбрана, и през 2015 г.

Ако бъде препоръчан импийчмънт, докладът ще бъде предаден на долната камара на парламента, където ще са нужни гласовете на две трети от депутатите (342 от 513) за обвиняване на президента пред Сената. В противен случай процедурата се анулира.

Ако бъде официално обвинена, Дилма Русеф ще бъде временно отстранена от длъжност за срок до 180 дни. В Сената ще са нужни две трети от гласовете (54 от 81) за незабавното ѝ сваляне от власт. В противен случай тя веднага може да поднови работа.

В неделя на рекордно масови демонстрации близо 3 млн. бразилци поискаха Русеф да напусне властта. Ако тя бъде свалена, вицепрезидентът Мишел Темер ще стане и.д. президент до изборите през 2018 г.

По-рано през седмицата бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва стана началник-кабинет на държавния глава, а Moody's Investors Service предупреди, че назначаването на бившия бразилски президент за началник на кабинета на неговата наследничка Дилма Русеф може да подкопае финансовите усилия на страната. 

Поканата към емблематичния, и доста спорен, политик за присъединяване към кабинета подчертава ужасното положение на Русеф, коментира Bloomberg. Властите в Бразилия са изправени пред най-лошата рецесия в страната от над век и се борят да отблъснат увеличаващите се призиви за импийчмънт на Дилма Русеф. Стратегията крие риска от обратен ефект, тъй като тя реално обвързва съдбата си с тази на своя ментор. Ходът потвърди и твърденията, че Лула се опитва да се защити от преследване по делото в корупция предвид факта, че членовете на кабинета са със специален юридически статут. 

Уайър Дейвис от ВВС счита, че Русеф, лидер на управляващата Работническа партия, е под все по-голям натиск през последните месеци заради огромния корупционен скандал, концентриран около държавната петролна компания Petrobras. Засега в разследването на Petrobras са замесени едни от най-богатите хора в Бразилия и политици от всички партии.

Прокурорите казват, че компанията е загубила милиарди долари заради договори, с които се финансират незаконно политици, включително от Работническата партия и съюзниците ѝ – обвинения, които партията отрича. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още