IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф направи ментора си Лула да Силва началник на кабинета си

Лула бе обвинен в пране на пари, но сега само Върховният съд може да позволи негово задържане и съдебно дело

17:52 | 16.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва ще стане началник-кабинет на държавния глава Дилма Русеф, заявиха двама представители на долната камара на Конгреса, цитирани от Bloomberg.

Бразилският реал поевтиня спрямо долара в сряда за трета поредна сесия зарази опасенията на инвеститорите, че Лула може успешно да използва възобновените си политически умения, за да спаси Русеф, докато оказва натиск и за по-хлабава фискална политика. Бразилските акции поскъпват през последните две седмици заради залози, че отстраняването на президента ще проправи пътя за правителство с по-силен мандат за възстановяване на растежа.

Русеф бе поставена под сериозен натиск за включването на Лула в администрацията си, след като федералната полиция го задържа за кратък разпит на 4 март. Няколко дни по-късно прокуратурата го обвини в пране на пари и укриване на активи като част от по-мащабно разследване. Той неведнъж е отричал обвиненията. Сега, когато Лула е част от кабинета ѝ, съгласно бразилските закони само Върховният съд може да позволи негово задържане и съдебно дело.

Поканата към емблематичния, и доста спорен, политик за присъединяване към кабинета подчертава ужасното положение на Русеф. Тя е изправена пред най-лошата рецесия в страната от над век и се бори да отблъсне увеличаващите се призиви за неин импийчмънт. Стратегията носи риска от обратен ефект, тъй като Русеф реално обвързва съдбата си с тази на ментора си. Ходът потвърди и твърденията, че Лула се опитва да се защити от преследване по делото в корупция предвид факта, че членовете на кабинета са със специален юридически статут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още