IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия удължиха последния голям договор за контрол върху въоръженията

Договорът Нов старт ще бъде в сила до 5 февруари 2026 г.

23:31 | 03.02.21 г. 3
<p>
	Американският държавен секретар Антъни Блинкен потвърди удължаването на договора Нов старт.&nbsp;<em>Снимка: Graeme Jennings/The Washington Examiner/Bloomberg</em></p>

Американският държавен секретар Антъни Блинкен потвърди удължаването на договора Нов старт. Снимка: Graeme Jennings/The Washington Examiner/Bloomberg

САЩ и Русия съобщиха в сряда, че са удължили договора за контрол върху въоръженията Нов старт с пет години, запазвайки последния договор, ограничаващ двата най-големи стратегически ядрени арсенала в света, предава Ройтерс.

Пактът, който трябваше да изтече в петък, беше удължен до 5 февруари 2026 г. въпреки двустранните спорове заради изпращането в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, предполагаема кибер атака срещу американски федерални агенции и отношението на Москва към съседна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Договорът, който влезе в сила за първи път през 2011 г., ограничава САЩ и Русия да разполагат с не повече от по 1550 стратегически ядрени бойни глави и налага ограничения върху базирани на сушата и на подводници ракети и на бомбардировачите за доставката им.

Американският президент Джо Байдън, който положи клетва на 20 януари, предприе бързи действия за удължаването на договора, след като предшественикът му Доналд Тръмп опита напразно да го обвърже с тристранни разговори с Китай, обхващащи значително по-малък арсенал. Критици определят усилията на Тръмп като отровно хапче за убиването на договора.

Както Вашингтон, така и Москва определят удължаването като победа, заявявайки, че то ще донесе стабилност и прозрачност по ядрените въпроси, като в същото време признават, че имат някои разногласия.

„Въпреки че работим с Русия за постигането на напредък по американските интереси, ще работим също така, за да държим Русия отговорна за враждебни действия и злоупотреби с човешки права“, каза американският държавен секретар Антъни Блинкен в комюнике.

Байдън подчерта, че държи Русия отговорна за действията й срещу Навални, който беше арестуван при завръщането му на 17 януари от Германия, където се възстановяваше от отваряне с невропаралитичен агент. Навални обвини агенти на руската служба за сигурност за отварянето, което Кремъл отрича.

Арестът на Навални предизвика големи протести в Русия, които правителството опита да потуши с масови арести.
На 26 януари руският президент Владимир Путин и Джо Байдън обсъдиха случая „Навални“, както и кибер атака, приписвана на Русия, която използвала американската технологична компания SolarWinds като трамплин да проникне в мрежи на американски федерални агенции, и съобщения, че Русия е предлагала пари на свързани с талибаните милиции, за да убиват военни от силите на коалицията в Афганистан.

Москва отрича да е замесена в хакването на SolarWinds и отхвърли твърденията за паричните награди.

Руското външно министерство съобщи в комюнике, че дипломатическите ноти, необходими за официалното удължаване на Нов старт, са били разменени в сряда. Американски официален представител потвърди размяната.

„Очакваме, че разбирането по Нов стар… ще ни позволи да загърбим тенденцията за разрушаване на контрола върху въоръженията и механизмите за неразпространение на ядрените оръжия, която беше толкова преобладаваща през последните години заради деструктивните политики на САЩ“, съобщи руското външно министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
немаше да те има и тебе , щот дедо ти щеше да бачка в Германия докат пукяса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Kolaicho
преди 3 години
Трябва да сте наистина много болен психически, за да напишете такъв коментар...Друго просто не мога да кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Кво друго от САЩ и Русия, оръжия и войни. След ВСВ тези две държави са избили двойно повече хора от самата световна война. Германците навремето ако бяха успели да довършат Русия, после щяха да се разправят и със САЩ. Тогава света щеше да се управлява от Германия и Япония, две държави с велики и уникални народи. Света щеше да е много по добро място за живеене. Нямаше да има ислям и религиозни фанатици. Нямаше да има държави дето се изхранват като продават суровини на гърба на работещите хора.. Нямаше да има комунизъм, ромите,американско затъпавяне, Сорос, Сталин, Английскта кралица и китайсите ***. Но колелото се върти, формата е временна, класата вечна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още