IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат нови санкции на Иран

През уикенда опитът на правителството да наложи нови санкции срещу Ислямската република в Съвета за сигурност на ООН бе неуспешен

09:45 | 25.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

САЩ налагат нови санкции срещу Иран заради масови нарушения на правата на човека.

Държавният департамент на САЩ съобщи в четвъртък, че от новите мерки са засегнати представители на Ислямската република, властите и центровете за задържане, предава Ройтерс.

Държавният секретар Майк Помпейо заяви, че САЩ са наложили санкции на съдия Сейед Махмуд Садати, съдия Мохамад Солтани, клон 1 на Революционния съд в Шираз, и на ръководители на няколко затвора. 

Специалният представител на САЩ за Иран и Венецуела Елиът Абрамс заяви, че санкциите са насочени и към съдия, който е осъдил на смърт иранския борец Навид Афкари. Помпейо поясни, че Садати, съдия от клон 1 на Революционния съд в Шираз, е ръководил един от процесите срещу Афкари.

Борецът е бил екзекутиран по-рано този месец, след като бе осъден за фаталното пробождане на охранител по време на антиправителствени протести през 2018 г., съобщиха иранските държавни медии.

В рамките на ядрения спор с Иран САЩ вече бяха наложили допълнителни санкции срещу страната в понеделник. Фокусът беше върху иранското министерство на отбраната, след като преди това САЩ се фокусираха върху органа за регулиране на ядрената дейност на Ислямската република.

През 2018 г. САЩ едностранно прекратиха международното ядрено споразумение с Иран, по което Германия и Франция също са страни.


През уикенда опитът на правителството на САЩ да наложи нови санкции срещу страната в Съвета за сигурност на ООН бе неуспешен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още