IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще изпратят още 3500 военни в Близкия изток

Те ще бъдат разположени в Ирак, Кувейт и други части на региона

21:15 | 03.01.20 г. 12
САЩ ще изпратят още 3500 военни в Близкия изток

Американската армия ще изпрати още около 3500 военни в Близкия изток след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани преди по-малко от един ден, съобщи NBC News, като се позова на трима представители на американското министерство на отбраната и един представител на американската армия.

Допълнителните бойни части ще бъдат разположени в Ирак, Кувейт и други части на региона, информира NBC. Разполагането на една бригада на 82-а военновъздушна дивизия, 700 от които вече бяха изпратени в Близкия изток, трябва да послужи като отговор на заплахите в региона, допълва NBC.

Но представители на министерството на отбраната твърдят, че допълнителните военни не са директен отговор на смъртта на Сюлеймани, която разгневи ръководителите на Иран и предизвика пламенни заплахи за отмъщение от богатата на петрол страна от Близкия изток.

Те казват, че допълнителните военни са продължение на съобщение по-рано тази седмица за изпращане на бойни части в региона, отбелязва NBC.

САЩ обявиха късно в четвъртък, че са извършили изненадващо въздушно нападение в Багдад, при което е бил убит Сюлеймани, една от най-влиятелните фигури в Иран, обвиняван за смъртта на стотици американци.

Държавният департамент призова американските граждани да напуснат Ирак.

Министерството на отбраната съобщи в комюнике, че „решителните отбранителни действия“ са били предприети, „за да защитят американските служители в чужбина“, и допълни, че Сюлеймани „разработвал активно планове за нападения срещу американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в региона“.

Сюлеймани е дал зелена светлина и за нападенията срещу американското посолство в Багдад преди няколко дни, съобщи Пентагонът.

Разполагането на допълнителни военни е поредният агресивен ход между САЩ и Иран. През уикенда САЩ извършиха военни удари в Ирак и Сирия срещу подкрепяна от Иран милиция на шиитски мюсюлмани. Последва вълна от протести в Ирак, чиято кулминация беше нападението срещу американското посолство в новогодишната нощ.

Президентът Доналд Тръмп защити въздушния удар в два туита. „Генерал Касем Сюлеймани е убил или е ранявал тежко хиляди американци продължително време и замисляше да убие още много…, но беше заловен“, написа Тръмп. „Той трябваше да бъде неутрализиран преди много години!“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Х А П Ч Е Т А Т А А АСкорее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
Bones
преди 4 години
Щом казваш :) Със сигурност е избили милиони с региона, подобно на великите демократи от САЩ, които както всички знаят, са кукла на конци, обслужваща интересите на Израел.И не беше ли ти същия, който твърдеше, че ирански дипломати са вкарвали тайно ТОНОВЕ експолозиви в ЕС? За да правят ""атентати""? Как мислиш, дали хората не почват да се дразнят от абсолютно наглите и противни лъжи на едни "специални" хора, който цял живот се чудят защо останалите толкова много ги мразят? Нищо против обикновеният израелски гражданин, но кастата на богоизбраните трябва да се заличи, ако искаме да заживеем в нормален свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Солеймани е силно мразен от повечето иранци и иракчани заради твърде много убийства на невинни хора, които не са искали намеса на религиозните фанатици в политиката. Никакво знаме за обединение не може да бъде колкото и да им се иска на аятоласите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
Bones
преди 4 години
И още нещо, което много - много не се коментира. Въпросният терористичен акт на САЩ е извършен БЕЗ одобрението на конгреса. Това мисля е показателно за всичко, което се случва в момента и ще се случава за напред. Изрежете туморните образувания господа. Изрежете ги и ги унищожете, ако искате да оцелеете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
Bones
преди 4 години
Някои хора очевидно не виждат по-далеч от носът си. Генерал Солеймани беше убит не от САЩ, а по заповед на Израел. Абсолютно необмислен ход от страна на евреите, но хора като "малкият диктатор" Бени, така или иначе нямат какво да губят и се надяват единствено на разпалване на нов, горещ конфликт в региона.За тяхно огромно съжаление, Солеймани се превърна в знамето, което ще събере в едно целият мюсюлмански свят в региона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
bgMan
преди 4 години
Крас - за съжаление Русия не е никаква юдо-христянска държава а промюсюлманска. Иранците разправяли че убитият генерал на няколко пъти имал частни визити при Путин и бил негов голям приятел. Предишните приятели на Русия бяха Саддам и Кадафи. Сегашните са Хизбулла, Турция, Либия, Сирия... все диктатори и режими, които избиват християни и налагат мюсюлманството с убийства и репресии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Спокойно де, може Европа да е мишената. Хем е по-близо, хем е по-лесна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
крас
преди 4 години
Така бодряшки като теб мислят и в Белия дом. Убиха този с който по времето на войната в Ирак 2003 година добре си партнираха и решаваха безкръвно проблемите си със СЮНИТИТЕ. КАСЕМ СУЛЕЙМАНИ БЕ ИСТИНСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИРАН. Напрактика САЩ прекъснаха отношенията си с персите и ОБЯВИХА ВОЙНА. Не мога да прогнозирам какъв ще е ответния удар на Иран , но поведението им в случаят с танкера с петрол който им бе отнет показва, че при тях принципа е ОКО ЗА ОКО , ЗЪБ ЗА ЗЪБ. Що се отнася до възможностите им, предполагам си забравил какво се случи в една рафинерия и как там сработи АМЕРИКАНСКАТА ПРОТИВОВЪЗДУШНА СИСТЕМА. Тя дори не разбра откъде дойде удара и с какво бе осъществен. По притеснителното е друго - ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ КОЕТО ИРАН АКО СЕГА НЕ ПРИТЕЖАВА , ТО УДРЕ ТОВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ФАКТ. Предполагам се сещаш как то ще бъде доставено в САЩ - с контейнер или с колетна пратка или пък с мини разположени до бреговете им. С това убийство Тръмп подаде ръка на РЕЖИМА В ТЕХЕРАН, ТОЧНО В МОМЕНТА В КОЙТО ГУБЕШЕ ПОЧВА ПОД КРАКАТА СИ ЗАРАДИ НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ. Какво го е накарало да постъпи така БЕЗМОЗЪЧНО мога само да предполагам. По скоро си мисля, че се е превърнал в ЗАЛОЖНИК НА ОТИВАЩИЯТ В ЗАТВОРА НЕТАНЯХУ . Този грешен ход му изяде главата за следващите избори.В САЩ е спорт да се отстрелват президенти. Отиди и докажи кой го е направил - АЛИ ХАМЕНЕЙ или ДЖО БАЙДЪН. ТЪПО , МНОГО ТЪПО ПАРЧЕ СЕ ОКАЗА ТОЗИ ШУТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
крас
преди 4 години
Това е несериозно. ТРИТЕ ДЪРЖАВИ СА С ТРИ РАЗЛИЧНИ РЕЛИГИИ.КАТО ОРЕЛ, РАК и ЩУКА СА. Опасни за САЩ са само ПЕРСИТЕ. За юдо - християнска Русия и техният външен министър щатите са "партньори" не само в близкия изток , но и в космоса. САЩ са сиамския близнак без, който не би могла да съществува икономиката на Китай.Не наблюдавай отношенията между тези държави. Наблюдавай връзката ИРАН - СЕВЕРНА КОРЕЯ. Сещаш се как завършиха напъните на Тръмп да превъзпита БЕБЧОТО от Северна Корея. Беше жалка и смешна за гледане история.Предполагам се досешташ защо САЩ не нападна Северна Корея.Забрави ли как едни военни кораби на САЩ пътуваха с години към Северна Корея за да я нападнат и как завърши този филм? С пълно фиаско за Тръмп.ИСТИНСКАТА ОПАСНОСТ В МОМЕНТА Е ПРИДОБИВАНЕТО ОТ ИРАН НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, ЗА КОЕТО НЕ СА ИМ НЕОБХОДИМИ ДОРИ РАКЕТИ. С това тъпо нападение САЩ разписаха чек на Иран за прозводство на ядрено оръжие /освен ако те вече не притежават такова/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Нищо няма да стане, ще се поплюнчат месец-два аятоласите, ще се позаканват и това е. Всъщност ако продължават така, те ще бъдат смачкани като *** от Израел, без да има изобщо САЩ да се намесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още