IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливането на Pfizer с AstraZeneca предизвика политическо напрежение и в САЩ

Конгресмени и губернатори на щатове изразяват опасенията си за загуба на работни места и данъчни приходи

10:19 | 10.05.14 г.
Сливането на Pfizer с AstraZeneca предизвика политическо напрежение и в САЩ

Офертата на американската фармацевтична компания Pfizer за придобиването на AstraZeneca предизвика политическо напрежение, пише FT. След като британското правителство предупреди, че може да се намеси в сделката, американски политици също разкритикуваха евентуалното сливане заради опасения за работните места в САЩ.

Конгресмени и губернатори на щатове изразяват опасенията си, че има огромна опасност да бъдат загубени много работни места в страната, заради което заплашват с ретроактивни действия – да затворят “вратичката” в законодателството, която позволява на Pfizer да се регистрира на Острова с данъчни цели.

“Корпорациите трябва да разберат, че няма да спечелят, ако изоставят САЩ”, коментира демократът Рон Уайдън, председател на финансовата комисия в Сената.

Вниманието на американските политици беше насочено към сделката, след като главният изпълнителен директор на Pfizer Иън Рийд обяви, че се подготвя за пътуване до Лондон, където ще отговаря на въпроси на британски законодатели за сделката.

Засега AstraZeneca отхвърля офертите на американския фармацевтичен гигант, припомня изданието.

Ник Клег, заместник министър-председател на Великобритания, каза, че американската компания рискува достъпа до милиарди лири публично финансиране, ако не гарантира “задължителен и достоверен ангажимент” за 50 паунда на акция на AstraZeneca.

Според анализатори е малко вероятно скоро да се има промени в американското данъчно законодателство, за да спрат политиците евентуалното сливане и загуба на данъчни приходи. Засега няма знак за подкрепата на такива промени от републиканците, която е необходима за приемането им.

Намесата на политиците обаче показва, че предложената сделка печели все по-голямо внимание във Вашингтон.

Белият дом обеща по-рано тази година да предприеме действия, за да се ограничи практиката на мултинационални компании да избягват плащането на данъци и да си намаляват данъчните сметки чрез регистрация в други юрисдикции.

Според един от 10-те най-големи акционера в Pfizer фармацевтичната компания вероятно ще предложи допълнителни “подсладители”, но без да прави компромис с логиката на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още