Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

S&P: Дългова криза няма да има в идните година-две

Притесненията за по-слабото представяне на корпорациите и индустриите, които са най-силно изложени на ефектите от блокадите, ще се запазят

S&P: Дългова криза няма да има в идните година-две

Снимка: Bloomberg L.P.

Световна дългова криза в краткосрочен план по всяка вероятност ще бъде избегната, ако се приеме, че и икономиките и търсенето в частния сектор се възстановят. Това показва доклад на рейтинговата агенция S&P Global Ratings.

Още по темата

„Въпреки че вървим към рекордни нива на съотношение дълг към БВП, то ние вярваме, че дългова криза в краткосрочен план е малко вероятна“, посочва Александра Димитриевич, ръководител на подразделението за изследователска дейност на S&P, цитирана от Bloomberg. Възстановяването на икономиките се прогнозира на база очакването за наличие на широкодостъпна ваксина срещу Covid-19 до средата на 2021 г. и запазване на приспособимата парична политика, допълват от рейтинговата агенция.

Новият пик в броя на болните от коронавирус в САЩ и Европа обаче обезсърчава инвеститорите, които искат да инвестират в рискови активи, а поредните ограничения в страни като Франция и Германия заплашва възстановяването на икономиките. В сряда S&P 500 отбеляза най-големия си спад от четири месеца насам, а Dow Jones Industrial Average изтри над 900 пункта.

S&P прогнозира, че световният непогасен дълг – включително този на правителствата, корпорациите и домакинствата, ще нарасне с 10% до 200 трлн. долара през 2020 г., нараствайки до 265% от брутния вътрешен продукт до края на годината.

Притесненията за по-слабото представяне на корпорациите и индустриите, които са най-силно изложени на ефектите от блокадите и ограниченията за социално дистанциране, ще се запазят и в краткосрочен план. В същото време експертите на S&P очакват неплатежоспособността в световен мащаб да се увеличи до невиждани от световната финансова криза през 2009 г. нива.

„Нашето очакване, че световното икономическо възстановяване ще се ускори следващата година, крие рискове“, посочва още Димитриевич. „Нови вълни  на Covid-19 или забавяне на ваксината може да променят траекторията до W-образно възстановяване, както може да го направи и увеличаването на лихвените проценти и устойчиво силно увеличение на спредовете по държавните ценни книжа или възстановяване на търсенето, което не успява да отговори на нашите очаквания“, допълва тя.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Износът на саудитски петрол се свива с 38,7% през септември