Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Спестените пари на потребителите ще са двигателят на икономическия растеж

Домакинствата по света са успели да заделят 2,9 трлн. долара по време на блокадите заради коронавируса – сума със значителен потенциал

Спестените пари на потребителите ще са двигателят на икономическия растеж

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Потребителите в най-големите икономики в света са спестили допълнително 2,9 трлн. долара по време на блокадите заради коронавируса – голяма сума, която има потенциала за силно възстановяване от рецесията заради пандемията.

Домакинствата в САЩ, Китай, Великобритания, Япония и най-големите страни от еврозоната са заделили пари, принудени да прекарват повече време вкъщи и да стоят далеч от магазините, показват изчисленията на Bloomberg Economics (ВЕ). Голяма е вероятността те да продължат да го правят, тъй като ограниченията на много места все още са в сила, а правителствата раздават стимули.

Половината от тази сума – 1,5 трлн. долара и отгоре  – е само делът на САЩ, показват данните. Това е най-малко двойно на средния ръст на годишния брутен вътрешен продукт по време на последната икономическа експанзия и еквивалент на годишното производство в Южна Корея.

Спестявания в такива размери се очаква да дадат мощен тласък на възстановяването по света след края на коронавирусната пандемия.

Оптимистите залагат на пазаруването и връщането на потребителите към търговците на дребно, ресторантите и центровете за забавления, туристическите обекти и спортните зали, както и увеличение на по-големите покупки, отлагани заради пандемията. Тези, които не са чак толкова уверени във възстановяването, не изключват възможността парите да се използват за покриването на дългове, натрупани по време на кризата.

В САЩ използването на всички спестени пари през изминалата година ще предизвика икономически растеж до 9%, а не както досега се очакваше 4,6% за 2021 г., посочват от ВЕ. За сравнение – ако спестяванията не се похарчат, икономиката ще нарасне само с 2,2%.

„Лято 2020 даде фалшиви надежди, но също така показа и колко бързо икономиките може да се възстановят, когато контролът заради Covid-19 бъде премахнат“, коментира Маева Казън, старши икономист за еврозоната на Bloomberg Economics. „Може ли същото да стане и през 2021 г.? Огромните парични буфери от спестяванията на домакинствата по време на блокадите са една причина да сме уверени, че търсенето ще се възстанови рязко“, допълва тя.

САЩ обаче не са единствената държава, която се радва на солидни буфери. Китайските домакинства са наляли 2,8 трлн. юана (430 млрд. долара) повече в банковите си сметки, отколкото биха нормално. Депозитите са се увеличил с 32,6 трлн. йени (300 млрд. долара) в Япония и със 117 млрд. паунда (160 млрд. долара) във Великобритания. Тези в най-големите икономики в еврозоната общо прибавят 387 млрд. евро (465 млрд. долара) начело с 142 млрд. евро в Германия.

Един от факторите, който може би ще увеличи нуждата от харчене – ниските лихвени проценти, които намаляват привлекателността на това да държите пари в банка.

Обратните ефекти обаче също са налице в лицето на риска хората да предпочетат изплащането на дългове и запазването на средствата заради продължаващата несигурност.

Но не всеки ще усети това изобилие. Тези, които печелят най-много, по всяка вероятност имат най-много заделени средства, докато домакинствата с по-ниски доходи може да са усетили вече необходимост да вземат от спестяванията си и е най-вероятно да се окажат принудени да правят разходи.

„В краткосрочен план много ще зависи от постпандемичното поведение, на което може да му трябва време, за да се върне към предпандемичните си норми“, коментира Йелена Шулятиева, старши икономист за САЩ на Bloomberg Economics. „В средносрочен план дали допълнителните средства ще отидат за потребление, изплащане на дълг или дори ще останат в банката като спестявания – всичко би било положителен растеж“, коментира тя.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
4
 
5
преди 6 месеца
Стоенето в къщи даже и спестяванията увеличило ... ами тия дето са безработни , колко спестиха ?!
0
 
3
 
4
преди 6 месеца
Не знам, как се оказаха два отделни поста в една и съща тема, аз един изпратих. Защо се съмнявам ли? Ами, тези "спестявания", са у малцина, повечето от които, са достатъчно материално задоволени и нямат потребността да потребяватн още и още и още, от какъв зор им е, примерно, да си купуват по 10 "тЕсли", по 5 самолета и да ядат по 20 пъти на ден? Няма логика. Надеждите са чрезмерни и неоправдани.
1
 
1
 
3
преди 6 месеца
"Спестените пари на потребителите ще са двигателят на икономическия растежДомакинствата по света са успели да заделят 2,9 трлн. долара по време на блокадите заради коронавируса сума със значителен потенциал"А аз, като знам Апетита на Лапащите, съм скептичен...
0
 
4
 
2
преди 6 месеца
"Спестените пари на потребителите ще са двигателят на икономическия растежДомакинствата по света са успели да заделят 2,9 трлн. долара по време на блокадите заради коронавируса сума със значителен потенциал"А аз, като знам Апетита на Лапащите, съм скептичен...
0
 
5
 
1
преди 6 месеца
Сметки без кръчмар...

Още от Други
Какво още губят Франция и Австралия след проваления договор за подводниците?