IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО кръсти новия африкански COVID вариант „Омикрон“

Нарастващият брой случаи на заразени с COVID в Южна Африка може да означава, че вариантът разполага с естествена защита срещу съществуващите ваксини

21:25 | 26.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Световната здравна организация (СЗО) нарече новооткрития африкански щам на коронавируса на гръцката буква "Омикрон" и го определи като "вариант, будещ безпокойство", съобщава Bloomberg. 

В четвъртък вечерта здравната служба към ООН обяви, че внимателно наблюдава разпространението на нов вариант на коронавируса с множество мутации на т.нар. шипчест протеин, като насрочва специална среща в петък, за да обсъди какво може да означава това за ваксините и леченията. Вариантът, наречен първоначално B.1.1.529, е открит в Южна Африка сред малък брой хора. 

Здравните експерти на СЗО са дълбоко загрижени за разпространението на омикрон варианта на коронавируса , като се има предвид, че той има необичайно много мутации и профил, който е различен от другите варианти.

"Този ​​вариант има голям брой мутации, някои от които будят безпокойство“, се посочва в изявлението на СЗО след края на свиканото за петък извънредно заседание. "Предварителните доказателства предполагат повишен риск от повторно заразяване с този вариант, в сравнение с другите варианти, будещи безпокойство", добавят от агенцията.

СЗО добави, че нарастващият брой случаи на заразени с COVID в Южна Африка може да означава, че вариантът разполага с естествена защита срещу съществуващите ваксини.

По-рано днес редица страни забраниха пътуването от Южна Африка и още няколко африкански държави поради опасения, свързани с новия вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
отново "боц" в дупарата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още