Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Teva приключи сделката по придобиването на генеричния бизнес на Allergan

В портфейла на компанията преминават и двата български завода на Actavis

Teva приключи сделката по придобиването на генеричния бизнес на Allergan

Снимка: Ройтерс

Израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical окончателно приключи придобиването на генеричния бизнес на Allergan (Actavis Generics), съобщават двете компании в съвместно изявление.

Teva обяви, че придобива бизнеса с генерични лекарства на Allergan за 40,5 млрд. долара през юли миналата година. Последва едногодишен период в очакване на одобрение от Европейската комисия (ЕК) и Федералната търговска комисия. През март тази година ЕК одобри сделката, а разрешението от Федералната търговска комисия дойде през миналата седмица. Считано от 3 август Teva окончателно придобива Actavis Generics.

В портфейла на израелската компания преминават и двата български завода на Actavis - в Дупница и Троян.

Стратегическото придобиване обединява два водещи генерични бизнеса с допълващи се силни страни, възможности за разработка и развитие, продукти в процес на разработка и съществуващи продуктови портфолиа, географско присъствие, оперативни мрежи и култура, посочва се в съобщението.

С придобиването Teva вече притежава приблизително 338 регистрации на лекарствени продукти, очакващи одобрение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, и заема лидерското място в системата на първия заявител с около 115 съкратени заявления за нови лекарствени продукти, очакващи одобрение в САЩ. След продажбата на активи в Европа Teva ще притежава продукти в процес на разработка, благодарение на което ще пусне над 5 хил. продукта на пазарите в региона, посочват от компанията.

Още по темата
На пазарите на Teva с потенциал за растеж, обхващащи Азия, Африка, Латинска Америка, Среден Изток, Русия и ОНД, в момента има около 600 продукта, за които се очаква одобрение.

Като цяло Teva предвижда да пусне 1 500 генерични лекарства на световния пазар през 2017 г.  След сделката компанията ще има търговско присъствие на 80 пазара, като е сред първите три водещи компании на над 40 пазара и глобален лидер на всички ключови световни пазари.

Очаква се Teva да постигне синергия по отношение на разходите и данъчни икономии в размер на 1,4 млрд. щатски долара годишно до края на 2019 г., като елиминира дублирането и неефективността в глобален план и се възползва от икономии от мащаба.

Teva, заедно с Actavis, ще заеме водеща позиция на българския фармацевтичен пазар“, коментира Николай Хаджидончев, генерален мениджър за България на Teva Pharmaceutical. „В България обединената компания има два модерни завода, които отговарят на най-високите световни стандарти във фармацевтичното производство. Това стратегическо сливане ще предостави на българските пациенти още по-голям и достъпен избор от висококачествени генерични и иновативни медикаменти“, допълва Хаджидончев.

Двете компании заедно имат най-богатото продуктово портфолио, което включва широка гама медикаменти за социално-значими заболявания в областта на кардиология, онкология, централна нервна система, антибиотици, метаболизъм, дихателна система, опорно-двигателен апарат, храносмилателна система, богата гама продукти без лекарско предписание и хранителни добавки.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Канада ще се бори с въглеродните емисии със зелените облигации на кредитора RBC