IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Allergan надмина очакванията

Фармацевтичната компания обяви обратно изкупуване на акции в размер на 10 млрд. долара

17:55 | 10.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фармацевтичната компания Allergan, чието сливане за 160 млрд. долара с конкурента ѝ Pfizer се провали през миналия месец, отчете по-висока от очакваното печалба за тримесечието във вторник благодарение на силните продажби от продукта ѝ срещу бръчки Botox и офталмогичното лекарство Restasis, съобщава Ройтерс.

Allergan, към която през миналата година се сля Actavis, заяви още, че бордът ѝ е дал съгласието си за нова програма за обратно изкупуване на акции в размер на до 10 млрд. долара.

Обратното изкупуване се случва на фона на договарянето на продажбата на бизнеса на Allergan с генерични лекарства на Teva Pharmaceutical Industries за 40,5 млрд. долара. Очаква се сделката да приключи през юни.

Акциите на компанията поскъпнаха леко преди отварянето на пазара. Към понеделник акциите на Allergan отчитат спад от около 23% от момента, в който стана ясно, че сливането с Pfizer няма да се осъществи. Сделката щеше да бъде най-голямата във фармацевтичния сектор.

Сливането се провали, след като американското финансово министерство обяви правила, които биха намалили данъчната изгода от сделката.

Базираната в Ирландия Allergan заяви, че приходите на бизнеса ѝ с американски брандове, сред които са Botox и Restasis, са се увеличили с 27,3% до 2,30 млрд. долара през първото тримесечие, приключило на 31 март. Подразделението формира около 60% от общите приходи на компанията.

Allergan отчете нетна печалба, разпределяна на обикновените акционери, в размер на 186,1 млрд. долара, или 47 цента на акция, спрямо загуба от 535,2 млн. долара, или 1,85 долара за акция, през миналата година.

Без единичните ефекти компанията отбелязва печалба от 3,04 долара за акция, което е малко над средната оценка на анализаторите за 3,01 долара, сочи Thomson Reuters.

Общите приходи са се увеличили с 48% до около 3,80 млрд. долара, което е малко под средната оценка за 3,95 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още