IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Бразилия започна финалният етап от процедурата по импийчмънт на Русеф

Заседанието на горната камара на федералния парламент се предава пряко от най-големите бразилски телевизии, радиостанции и интернет сайтове

19:36 | 25.08.16 г.
<p>
	Дилма Русеф. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дилма Русеф. Снимка: Архив Ройтерс

Сенатът на Бразилия пристъпи към финалния етап на разглеждането на въпроса за импийчмънт президентa Дилма Русеф, която е временно отстранена от длъжност, предадоха световните агенции.

Заседанието на горната камара на федералния парламент се предава пряко от най-големите бразилски телевизии, радиостанции и интернет сайтове.

Председателят на Върховния федерален съд Рикардо Левандовски, който обяви заседанието за открито, припомни на сенаторите, че сега те се превръщат в съдии и трябва да оставят настрана "идеологическите си и партийни позиции", отбелязва „Франс прес“. 

До 31 август сенаторите трябва да преценят дали 68-годишната бивша партизанка трябва да напусне президентския пост за манипулиране на държавния бюджет и подписване на декрети за разходи без съгласието на парламента.

От всичките 81 сенатори, които съдят Дилма Русеф, над половината са заподозрени в корупция или са разследвани.

Опонентите на Русеф са убедени, че разполагат с повече от необходимите 54 гласа за свалянето й от поста. Според публикувано днес допитване на вестник "Глобо" 51 сенатори са решени да отстранят Русеф, само 19 я подкрепят, а останалите 11 се колебаят.

Очаква се първите два дни от заседанието да са посветени на изслушвания на свидетели. Процедурата за импийчмънт на държавния глава на Бразилия е организирана по подобие на съдебен процес, поради което речи пред сенаторите ще произнесат обвинението и защитата. Русеф също ще вземе думата на заседанието.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още