Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

В Давос консерватизмът и протекционизмът се срещнаха с либерализма

Трите основни послания от тазгодишния форум са свързани с търговските войни, киберсигурността и климатичните промени

В Давос консерватизмът и протекционизмът се срещнаха с либерализма

Снимка: Джейсън Алдън/Bloomberg

Световният икономически форум в Давос се създаде като либерална парадигма в сферата на политиката и икономиката. Дълго време тази парадигма се носеше от западния свят по някакъв естествен начин. Днес форумът се превърна в място, където консерватизмът и протекционизмът се срещнаха с либерализма.

Ако погледнем в този процес, ще видим, че либерализмът започна да се подкрепя от Китай. Америка днес защитава консервативните ценности и започва да гледа на глобализацията като на нещо лошо. Това каза Здравко Попов, дипломат, президент на Института за публична политика, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Попов три са основните послания от форума, свързани с водещите заплахи в света – търговските войни, киберсигурността и климатичните промени. „Разбира се, проблемът с изкуствения интелект също беше една от водещите теми“, добави той.

Гостът коментира и инвестицията на милиардера филантроп Джордж Сорос на стойност 1 млрд. долара в мрежа от университети, която самият той определя като най-важната в живота си.

По думите на Попов Сорос все повече измества своя голям проект за отворено общество и либерализъм към Изтока, а Евразийското пространство става преобладаващ приоритет на неговите институции и организации.

„Европа е вече реализиран проект за Сорос. Важният проблем за него е голямото Евразийско пространство, което да бъде обхванато от неговите възгледи и принципи“, посочи той.

Дипломатът се спря и на последните промени в руската политическа система. Той подчерта, че в в евразийските модели на управление, независимо дали в Русия, важен е проблемът кой персонифицира моделите, така че тези неща се съгласуват много внимателно, когато се прави някаква институционална реформа.

„Това, което прави впечатление в новото правителство, са двете непробиваеми фигури в него – тази на външния министър Сергей Лавров и на министъра на отбраната Сергей Шойгу“, отбеляза Попов.

Според него обявяването на двама руски дипломати в България за „персона нон грата“ и изгонването им от страната може да е свързано с индустриален шпионаж, главно в сферата на енергетиката. 

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
САЩ и Турция влязоха в открит конфликт на среща на НАТО