IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглеродните емисии прескочиха цената от 40 евро за тон

Прогнозите за растеж на пазара през 2021 година предизвикват спекулативни покупки, коментират анализатори

14:18 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За първи път в историята въглеродните емисии прескочиха цената от 40 евро за тон, съобщава Bloomberg. В сутрешните часове на 11 февруари търговията в Лондон за кратко се извършваше при нива от 40,12 евро, преди да се върне до 39,87 евро за тон.

Анализаторите прогнозират, че емисиите ще поскъпнат с 20% през 2021 година, но никой не очакваше толкова скоро да бъде преодоляна границата от 40 долара на тон. "Пазарът не отговаря на това ниво", коментира анализаторът Емили Джаксън и допълва, че цената показва, че хората са "надъхани".

Прогнозите за растеж на този пазар предизвикаха и множество спекулативни покупки от началото на годината, допълва още Bloomberg.

През декември цената на емисиите прескочи 31 евро и така подобри рекорда, поставен през 2006 година. Само два месеца по-късно вече е преодоляно и следващото ниво.

Следващата граница е цена от 100 евро на тон, която може да бъде достигната още през следващите месеци, или най-късно през 2022 година.

Целта на въглеродните емисии е замърсителите да плащат за щетите върху околната среда, които нанасят със своята дейност. Високата им цена би трябвало да стимулира бизнеса да инвестира в екологични мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още