IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битовите потребители още не са интересни на търговците на електроенергия

В София може да има пакетна услуга по доставка на топлинна и електрическа енергия

15:16 | 20.04.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Битовите потребители все още не представляват сериозен интерес за търговците на електроенергия. Това стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), по време на което бяха обсъдени искания за издаване на лиценз за търговия с електроенергия.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов отбеляза, че на този етап търговците обръщат по-голямо внимание на небитовите потребители.

Домакинствата са по-чувствителен сегмент, призна Васил Петев, представител на „Болкан Лоджик“, чието заявление за лиценз за търговия с ток беше разгледано официално днес. Той посочи, че бизнес моделите за търговия на дребно и на едро на ток са различни, а компанията на първо време ще се съсредоточи върху стопанските потребители.

Търговците на електроенергия ще изчакат и официалния доклад на Световната банка, с който трябва да бъде определен моделът на пълната либерализация на енергийния пазар, както и защитата на уязвимите потребители у нас.

Заявление за търговия с електроенергия още в края на миналата година е подала и Топлофикация – София. Днес от дружеството обясниха, че опитват всички законови възможности да подобрят своето финансово състояние.

Лиценз за търговия с електроенергия обаче може да даде и интересна възможност за столичната топлофикация – пакетна услуга за доставка и на топлинна, и на електрическа енергия за абонатите.

Представителят на дружеството Боян Паунов призна, че това е една добра идея, но ще може да бъде коментирана едва след анализ на пазара. Той коментира още, че Топлофикация – София пъро ще проследи тенденцията на пазара и след това ще насочи вниманието си към битовите потребители. В София има 407 хил. потребители, допълни още Паунов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още