Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Бизнесът в България плаща едни от най-ниските данъци върху цената на газа в ЕС

Цената на суровината за бизнеса е по-ниска от средното в ЕС, сочат данни на Евростат за първото полугодие

Бизнесът в България плаща едни от най-ниските данъци върху цената на газа в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

България е на трето място по най-ниски данъци и такси върху цената на природния газ в Европа, сочат данните на Евростат за първото полугодие на 2021 година. Най-ниски са допълнителните такси върху цената на газа в Румъния (2,9% от цената), следвана от Полша (3,6%) и България (4,4%).

На обратния полюс е Нидерландия, където малко над 50% от цената на газа се формира от допълнителните данъци и такси.

Цената на газа за бизнеса у нас също е в долната част на скалата - около 0,025 евро за киловатчас.

Средната цена в общността е 0,3 евро за киловатчас. Най-скъпият газ плащат компаниите във Финландия - близо два пъти повече от средното за ЕС, или 0,06 евро за киловатчас. Висока е цената още и за бизнеса в Нидерландия (0,04 евро) и Франция (0,034 евро). Най-евтин е газът за индустрията в Белгия - 0,022 евро за киловатчас.

По отношение на газа за бита цената е по-висока и достига 0,063 евро за киловатчас в ЕС. Само в три (Дания, Германия и Люксембург) от 23-те държави, които дават данни за цената, се регистрира ръст на цената в първите шест месеца на годината. Кипър, Малта и Финландия не дават данни за цената на газа за бита.

От данните е видно, че през първото полугодие най-съществено намаление на цената на газа за бита отчитат Литва (-22,7%), Словакия (-10%) и Полша (-9%).В Дания газът за домакинствата е поскъпнал с почти 19%, а в Германия - с 8,4% още преди началото на енергийната криза, обхванала ЕС в края на лятото. Причината за поскъпването на газа в Германия през наблюдавания период е повишението на таксите върху цената.

Най-скъп газ плащат домакинствата в Нидерландия (0,096 евро). Страната има местен добив, но цената е натоварена с множество данъци и такси - общо почти 64% от крайната цена на газа за бита се сформира от тези допълнителни тежести.

Като цяло данък добавена стойност съставлява 15,8% от крайната цена на газа в ЕС, като варира между 5,1% в Гърция до 21% в Унгария.

Най-евтин е газът за бита в Литва (0,028 евро). Цената на газа за домакинствата в България е 0,368 евро за киловатчас, е видно още от данните на Евростат.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 месец
Khao, природния газ не се копа от някой тумбак, а той е народно богатство, за който народ го има, а ние в България сме само ползватели на това нещо(внесено отдалеч) и не следва народа да бъде облаган допълнително за потреблението (то и сега си има ДДС върху газта, т.е. има едно общо облагане)
2
 
0
 
2
khao до: ПИЧ
преди 1 месец
Няма профилна снимка
точно така, данъци трябва да има само за гражданите.. минимум 80%!!! Да бачкат, зада може някой тумбак дето копа природен газ от нищото да прави гуша!
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Но защо трябва да има данъци върху цената на Газта, самата и цена никак не малка, та да има и данъци ? Данъци - за да се хранят всички чиновници, всички държавни хрантутници, от които има много малка нужда.

Още от Енергетика
Съставът на КЕВР ще бъде намален